Slik går det med utstyr fra Logitech og alle de andre, mener trådløs-produsenten Jawbone.

Annonse


– Dokken er død

Onsdag i forrige uke lanserte Apple sin iPhone 5.

Må ha overgang
Samtidig endret de pluggen som går fra telefonen til ladere og ekstrautstyr. I samme slengen endret de pluggen på den nye serien av iPod.

Den nye pluggen (kalt Lightning) finnes bare på nytt Apple-utstyr. Om du vil koble din nye iPhone eller iPod til den dyre og flotte dokkingstasjonen med høyttalere du har hjemme, trenger du en overgang.

Støtter ikke video
For det første får du ikke video.

Annonse


For det andre får du bare digitale signaler, ikke analog lyd. Det betyr at utstyret du ha ha digital-analog omformer (DAC), noe bare et fåtall high end-dokkinger (som for eksempel B&W Zeppelin) har.

Har ikke USB 3
Og for det tredje har ikke Lightning støtte for USB 3 – bare USB 2. Men Apple sier at de kommer med USB3-støtte på sikt.

Det siste har lite å si for lydoverføring, men fører til at overføringer av filer til og fra tar lenger tid enn det vi er vant til i dag.

Ikke lett for de små
Store produsenter som Belkin og Logitech har allerede sikret seg avtaler med Apple, slik at de kan lage utstyr med original Lightning-kontakt.

For andre er det ikke så lett. Ny Apple-lisens koster penger, og overgangsplugger funger som man ser over ikke akkurat perfekt.

Ingen er klare
Da vi nylig var på den store elektronikkmessen IFA i Berlin så vi ikke noe Ligthning-utstyr, selv om alle visste at Apple var klar med ny kobling. Det var heller ingen som kunne svare på om eller når de ville ha utryr klart med den nye koblingen.

Det er kanskje ikke så oppsiktsvekkende, siden iPhone 5 fortsatt var på ryktestadiet i slutten av august.

På den annen side ville det kanskje være naturlig om den store industrien som lager periferiprodukter hadde blitt orientert på forhånd av Apple, som jo er den største enkeltstående salgsdriveren for ekstrautstyr i lyd- og bildemarkedet.

iPad med gammel plugg
Samtidig kjører iPad videre med den gamle 30-pinnerspluggen. Om du kjøper deg ny iPhone, vil du måtte skifte tilbake til gammel plugg om du skal bruke iPad med dokkingstasjonen din. Tilsvarende om du kjøper ny dokkingstasjon for eksempel fra Belkin (som trolig kommer først med Lightning-utstyr). Da må du ha en overgangsløsning til det gamle Apple-utstyret…

Apple leverer en slik overgang, men denne er svært begrenset i forhold til direkte kobling med gammel plugg.

Tenk deg om
Forvirring er derfor bortimot total, både for forbrukere og utstyrsprodusenter.

Forbrukere som nylig har investert tusenvis av kroner i avspillingsutstyr bør dermed kanskje tenke seg om en gang til før de investerer ytterligere tusenlapper i en ny iPhone…

Trådløs er løsningen
Situasjonen har ført til at mange nå tror at trådløst vil ta helt over. For Apples vedkommende har Airplay etablert seg som standard overføring av musikk, bilder og video til TV og stereo.

På den annen side er det jo kjekt å ha både musikk fra telefon og lading ett og samme sted.

Sterk video
Her er et sterkt innlegg for trådløst fra selskapet Jawbone (som naturligvis skal selge trådløse systemer for Apple-utstyr):

Kilde:
The Verge

Annonse