4K til venstre, standard TV til høyre. Vi så tydelig forskjell.

Annonse


Ser du forskjellen?

BERLIN: (ITavisen): TV-krigen er i gang igjen, som om den noen gang sluttet.

Tre nye «standarder»
For ikke før har alle fått 1080p i stua, så kommer 4K. Eller UD (Ultra Definition), som LG kaller det. Og så har vi OLED, som nå er oppe i 55 tommers størrelse. I kulissene lurer også 8K, som er dobbelt så bra som 4K.

Og ikke minst OLED, som foreløpig bare er i standard 1080p-oppløsning, men som gir så glassklare bilder at det ikke gjør noe.

Ingen filmer
Det finnes jo ingen filmer å få tak i 4K-kvalitet likevel. Og selvsagt heller ikke i 8K, som Panasonic kunne vise fram her på messen onsdag.

Annonse


Samsung kunne på sin pressekonferanse i går vise fram sin første 55 tommers OLED-TV.

OLED har nå kommet opp i passelig stuestørrelse. Men vi snakker om en pris på mellom 60 000 og 65 000 kroner.
(Ill.: Tore Neset)

På LG-standen var det flust med OLED. Man ser med en gang av bildekvaliteten er vesentlig bedre enn dagens TV, ikke minst når det gjelder lysstyrke og farger.

Tynn som en flis og 6 kilo
Men det første man legger merke til er likevel tykkelsen. OLED-TVer kan lages like tynne som en smarttelefon (4mm), og en 55 tommer veier bare seks kilo.

LG kaller 4K for UD (Ultra Definition).
(Ill.: Tore Neset)

Som sagt har ikke OLED flere bildepunkter enn standard TV. Vil man ha mer informasjon på skjermen, må man opp på 4K.

Passive Sony-briller
Under en privat demonstrasjon hos Sony fikk vi god tid til å sammenligne vanlig HD-TV (1080p) og Sonys nye 4K-TV XBR-84X900. Begge kjørte med vanlig 3D Blu-ray.

Sony bruker passive briller til sin 84 tommers 4K-TV. Dette kan bety at de har kjøpt skjermen av LG, som jo er kjent for å satse passivt. Det lyktes oss imidlertid ikke å få bekreftet dette.

Rått parti
Uansett var dette rått parti. Selv med standard 1080p-materiale får bildet på 4K-skjermen tilført en dybde og en skarphet som slo 1080p-skjermen ned i støvlene.

Spesielt så vi dette når 3D ble skrudd av. Da beholdt 4K-skjermen faktisk mye av 3D-effekten. Ikke i den forstand at ting kom ut av skjermen. Men dybden innover var fortsatt der.

Detaljnivået var større, selv om vi bare snakker om en oppskalering. Om vi hadde hatt råd, kunne vi opplagt levd med en TV som dette…

Koster flesk
For 4K blir i likhet med OLED ikke billig i startfasen. Prisen på XBR-84X900 blir i nærheten av 25 000 euro, godt over 180 000 norske kroner.

21:9 formatet er tilbake. I hvert fall mener LG det.
(Ill.: Tore Neset)

21:9 gjør comeback?
En liten kuriositet til slutt: Tirsdag ble det kjent at Philips skroter 21:9-formatet på sine TVer. Samtidig kan LG vise en helt ny serie med 16:9 her i Berlin.

De mener tydeligvis at formatet, som er ypperlig til film i bredskjerm-format (men ikke like vellykket med standard 16:9-materiale), men som det viste seg at folk ikke vil ha, fortsatt har en fremtid.

Annonse