Slike TV-er fra Panasonic kan det bli slutt på innen ett år.

Annonse


Superduper-HD kommer

BERLIN (ITavisen): Mye forandrer seg i elektronikkverdenen, men én ting er sikkert: TV-ene blir større og bedre.

Bare for rikinger
Vi husker tilbake til den gangen de første flatskjermene ble presentert her på IFA-messen i Berlin mot slutten av 80-tallet, en god stund før de kom i butikkene.

På slutten av 90-tallet begynte rikingenene å så smått å kjøpe 40 tommers plasmaskjermer til 100 000 kroner.
IFA_logo
Prisene raste
Først godt ut på 2000-tallet ble skjermene tilgjengelige for vanlige folk, men fortsatt var det en dyr fornøyelse i forhold til tjukkas-TV med gammeldags bilderør.

Så kom 720p, og så 1080p, og så prisraset. I dag kan du kjøpe deg en 50 tommers plasma med full HD og 3D for under 8000. Og klarer du deg uten 3D, må du bare ut med 6000.

Annonse
Må tjene penger igjen
Tiden er med andre ord overmoden for å tjene penger igjen. Noe ikke minst Sony merker, som nærmest har kjørt sin TV-avdeling i grøfta økonomisk.

Hva er løsningen? Jo, enda høyere oppløsning, slik at TV-ene kan bli enda større!

Kommer i 2013
Her i Berlin får vi garantert se mange såkalte 4K-TV-er med en oppløsning på 3840 × 2160 bildepunkter (dagens 1080p har 1920 × 1080).

Her er Sharps variant.
(Ill.: flatpanelshd.com)

Disse ventes å bli lansert i løpet av neste år, trolig med en prislapp som spiser opp julegratialet til en konserndirektør.

Enda bedre
Og så kommer 8K, med en oppløsning på 7680 × 4320 bildepunkter. Både Sharp, panasonic og andre viste fram slike TV-er i våres, og vil etter alt å dømme vise mer modne prøvemodeller her på IFA i år.

Samtidig ble det like før helga klart at 8K nå er godkjent som ny TV-standard av FNs råd for kommunikasjons-standarder, melder BBC.

Debuterte under London-OL
Vi fikk en forsmak på 8K under London-OL, der det japanske TV-selskapet NHK demonstrerte systemet.

Både lanseringstidspunkt og pris er imidlertid høyst uklart.

Og alle lurer på hvor innholdet skal komme fra. Vil filmbransjen skrote Blu-ray og 1080p til fordel for noe bedre? Får vi nå filmer på flere hundre GB som erstatning for dagens HD-filmer på mellom 25 og 50GB (Blu-ray)?

Bare for entusiasten
Det eneste som er klart, er at slike TV-er bare gir mening ved enorme skjermstørrelser.

Vi snakker med andre dedikert hjemmekino i kjellerstua her, og vel så det. De som allerede har projektor og lerret vil være det naturlige markedet. Om de har råd, da..

Her er Sharps variant.
(Ill.: flatpanelshd.com)

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse