På Surfthechannel.com kunne du finne det meste av filmer og TV-serier. Men så satte Hollywood en privatdetektiv på eieren.

Annonse


Fire år for videostrøm

I mange år var nettstedet Surfthechannel.com et sted der du kunne finne videostrømmer av serier og filmer på nett.

Kunne fått ti år
Ikke lovlig, mente filmbransjen. Som sin vane tro satte ressursene inn for å stoppe britiske Anton Vickerman (38), mannen som sto bak nettstedet.

Denne uka ble Vickerman dømt til fire års fengsel i Newcastle Crown Court. Maksimumsstraffen var etter loven ti år, så slik sett slapp Vickerman billig unna.

Spanet av privatdetektiv
Det som skulle være en britisk rettssak, viser seg nå å være ligne mer på en gammel detektivfilm fra Hollywood.

Annonse


Vickerman ble arrestert etter at en privatdetektiv hadde spanet på huset og datamaskinen hans.

Tok bilder av PC
Detektiven, som var betalt av den amerikanske filmbransjeorganisasjonen MPAA (Motion Picture Association Of America) og opphavsrettsorganisasjonen FACT (Federation Against Copyright Theft), ga seg ut å være potensiell huskjøper på visning.

Mens han så seg rundt i leiligheten, tok han bilder av Vickermans datamaskin. Bildene skulle fungerer som bevis bevis på at Vickermans virksomhet.

Raidet huset
En måned senere raidet politiet huset og arresterte både Vickerman og hans kone Kelly. Kona ble også tiltalt, men ble frifunnet i retten.

Surfthechannel.com huset i likhet med The Pirate Bay ingen piratfiler selv. Selve innholdet lå på eksterne servere i land med mangelfull eller helt fraværende opphavsrett.

Ikke dømt for piratvirksomhet
Det er imidlertid ikke brudd på opphavsretten Vickerman ble dømt for. Tvert om lyder dommen på medvirkning til bedrageri.

Dette finner mange britiske kommentatorer noe underlig, siden ingen ble lurt verken av Vickerman eller de han samarbeidet med.

Uklar lov
Det hører med til historien at britiske påtalemyndigheter tidligere har brukt samme lov mot musikkdelingsnettverket Oink.com og TV-lenkesamlingen tv-links.co.uk (som for øvrig også finne på norsk).

I begge disse sakene ble bakmennene frikjent. Men i denne saken slo altså det mange mener er en lite dekkende lov motsatt ut.

– Helt nøytral
Det er ingen tvil at du på Surfthechannel.com kunne finne både lovlig og ulovlig materiale, akkurat som på The Pirate Bay.

Men Vickerman og hans forsvarer hevdet at søkemotoren var helt nøytral, og at det var opptil folk selv å velge hva de ville se.

Kilder:
“>BBC
Arstechnica.com
Techdirt.com

Annonse