Slik ser det revolusjonerende toalettet til Caltech ut.

Annonse


Gates priser dass

Bill Gates har brukt mesteparten av sitt liv på å utvikle IT-løsninger som toppsjef i Microsoft. Nå bruker han og kona Melinda mesteparten av tiden på å finne gode prosjekter de kan gi pengene sine til.

Bruker sola
Det siste de har funnet er faktisk en dass.

Det amerikanske universitetet Caltech (California Tech) har utviklet et toalett som går på solenergi.

Dreper bakterier
Toalettet bruker en teknologi som dreper bakteriene i avføring og urin, slik at det verken blir lukt eller særlig mye annet igjen av de menneskelige etterlatenskapene.

Annonse


Etter bruk blir avfallet spylt ned til en oppsamlingstank under gulvet, der fast materiale synker til bunns.

Klar til nestemann
Når den flytende delen når et visst nivå, renner den gjennom et rør og inn i en elektrokjemisk reaktor drevet av solenergi. Reaktoren skiller ut kloret i urinen og dreper dermed samtidig mikroorganismene.

Vannet filtreres og gjenbrukes neste gang noen sitter på toalettet. Kloret fungerer som desinfeksjonsmiddel ved neste gangs bruk.

Ikke sexy nok
Bill og Melinda Gates synes ideen er så god at de har gitt 100 000 dollar (i underkant av 600 000 kroner) til prosjektet.

Det har generelt vært vanskelig å få penger til toalett-utvikling, rett og slett fordi bevilgende myndigheter og organisasjoner som FN ikke synes det er «sexy» nok.

Viktig for miljøet
Men ifølge Gates-ekteparet er det svært viktig både for miljøet og hygienen at sanitærforholdene forbedres. Spesielt er dette viktig i den delen av verden som sliter med mangel på vann.

Til dette trenger man ny teknologi, noe Caltech-prosjektet synes å være et lysende eksempel på.

–ungerer:

Kilde:
The Seattle Times

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse