Hovedkontoret til Baidu, Kinas svar på Google. Nå er fire Baidu-ansatte sagt opp for å ha mottatt penger for å slette innlegg.

Annonse


Fikk betalt for å slette innlegg

Kinas største søkemotor Baidu har sagt opp fire av sine ansatte for å ha mottatt penger for å slette innlegg i kommentarfelt.

Fire oppsagt, tre arrestert
Tre av de fire oppsagte er nå arrestert av kinesisk politi, mistenkt for korrupsjon, melder det kinesiske nettstedet Global Times.

Korrupte moderatorer på populære nettsteder er et økende problem i Kina.

Betaler for «meninger»
Det har lenge vært kjent at selskaper og forretningsdrivende betaler bloggere og kommentatorer for å skrive pent om dem.

Annonse


Nå viser det seg altså at også moderatorer får betalt for å slette innlegg som virker lite smigrende for de som betaler.

Slette-industri
I Kina har det utviklet seg en egen industri når det gjelder å manipulere kommentarfelt. En ansatt i ett av «sletteselskapene», Beijing Haotian Lianmeng, forteller at de tar 1000 yuan (om lag 939 kroner) å få slettet ett enkelt innlegg i et forum.

Prisen stiger dramatisk når du går over på blogger. Her koster det 2000 yuan (1879 kroner) pr. innlegg.

Pakkepris for døgn-sletting
Vil du ha slettet en leserkommentar fra et stort nyhetsnettsted tilsvarende VG.no i Norge, må du ut med 2818 kroner (3000 yuan).

Selskapet tilbyr også pakkepriser, for den som virkelig har mye de ønsker å få slettet. For mellom 141 000 og 188 000 kroner (mellom 150 000 og 200 000 yuan) får du heldøgns overvåking og suksessiv sletting av negative kommentarer om deg og dine produkter.

Ikke ulovlig
Denne virksomheten er i seg selv ikke ulovlig i Kina, men det er derimot ulovlig å ta i mot betaling for å slette dersom du er ansatt i det mediet det slettes på.

Med andre ord må slette-industrien belage seg på vanlige debattanter dersom de skal drive lovlig. Samtidig må dun som regel være ansatt eller tilknyttet mediet på mer formelt vis (som moderator el.l.) for å få slette-tilgang.

Annonse