Ser du den løpende mannsfiguren bak veggen? Den kan fotograferes med MIT-kameraet.

Annonse


Kan fotografere rundt hjørner

Når man ser på utvalget av kameraer i butikkene, skulle man ikke tro at teknologien kunne komme stort lenger på dette området.

Men deng gang, ei. For det er fortsatt rom for forbedringer, både når det gjelder antallet bilder i sekundet og foto på uvante steder.

Mye, mye raskere
Forskeren Ramesh Raskar ved teknologi-universitetet MIT (Massachusetts Institute of Technology) i USA kan nemlig vise fram et kamera som er oppsiktsvekkende bedre enn alt vi hittil har sett.

Det såkalte Femto-kameraet er selvsagt langt unna butikkene, og vil kanskje heller aldri komme i hyllene for oss vanlige folk.

Annonse


Fra 14 til tusen milliarder…
Men likevel, hør på dette:

Kameraet tar en billion (tusen milliarder, eller en million millioner) bilder i sekundet.

Til sammenligning tar det mest avanserte speilreflekskameraet i handelen. Canons EOS-1 DX 14 bilder i sekundet. Og et standard HD-videokamera tar 60 bilder i sekundet.

Det finnes kompaktkameraer som tar opptil 1200 bilder i sekundet, men da i ganske laber kvalitet. Og enkelte spesialiserte proffkameraer opererer med 100 000.

Helt hinsides
Raskars kamera er med andre ord helt hinsides, rent teknisk. I videoen under viser han hvordan lys som treffer en colaflaska i løpet av et nanosekund kan gjengis i detalj.

Hendelsene gjengis i det hele tatt så gradvis at det ville tatt et helt år å se en film som viser hvordan en kule treffer et eple.

Går rundt hjørnet også
En bivirkning av kamerateknologien er at man faktisk kan fotografere gjenstander og mennesker som befinner seg rundt et hjørne.

Ikke i detalj, for kameraet kan naturlig nok bare fotografere reflektert lys på denne måten. Men man kan skaffe seg en god idé om hva som befinner seg på andre siden av en vegg eller mur så lenge det er en reflekterende flate i nærheten.

Nyttig for politiet
Ramesh Raskar og MIT har godt håp om at teknologien vil komme til nytte for politiet og det militære, som på denne måten kan avsløre hvor forbrytere eller fiender befinner seg.

Her kan du se selv hvordan kameraet fungerer:

Annonse


Annonse


Annonse