Nå er Galaxy SIII og 20 andre Samsung-produkter med på Apples forbudsliste.

Annonse


Denne bare digger vi!

Det er ingen underdrivelse å si at Galaxy SIII har vært en av årets aller mest etterlengtede mobiler. Samsung klarte å skape en hype som normalt er kun reservert Apples nylanseringer, så sånn sett er vi glade for at Cupertino endelig har fått konkurranse på dette området. Vi har sett lekkasjer, spekulasjoner og publisert rykter, og Android-entusiastene betraktet lanseringen som årets definitive høydepunkt.

reiste vi til London for å faktisk overvare telefonens kunngjøring, og det ble som det måtte bli – Galaxy SIII viste seg å være bare en toppspesifisert mobil, ingen guddommelig skapning. Likevel – det er en fordømt god mobil.

Og nå som vi har fått bruke herligheten en stund, må vi si oss skikkelig fornøyd. Dette er uten tvil en skikkelig råtass og definitivt den beste Android-telefonen du kan kjøpe for øyeblikket.

Annonse


Solid, men ikke luksuriøs
Man kan likevel diskutere det utvendige. De avrundede formene ser litt gammeldagse ut, synes vi, og Galaxy SIII oser ikke umiddelbart luksus. Den hvite fargen er flott, men den sølvfargede stripen på sidene fremstår som litt billig. Og bakdekselet er plast. Bevares – mobilen er veldig godt skrudd sammen, det er absolutt ingen antydning til knirking eller unøyaktigheter. Bakdekselet sitter skikkelig godt. Men det er fortsatt en plastfølelse her, og vi synes det er litt synd.

Det er også et poeng at på tross av at skjermen er 4.8 tommer stor, føles ikke selve enheten så mye større enn mobiler med mindre skjermer. Rammen er såpass tynn, og plassen er ellers brukt så økonomisk, at vi blir ikke plaget av størrelsen. Selvsagt, mobilen fyller opp lomma, den er definitivt stor, og dermed ikke for alle, men vi plages ikke veldig av det. Det kunne vært verre.

Utformingen ellers er minimalistisk, med få knapper, og alt fremstår som logisk og gjennomtenkt. Ved siden av den fysiske hjemknappen finnes det to kapasitive menyknapper som lyser opp når du holder på med noe, men akkurat de er dessverre ganske tett inntil skjermen, slik at de er fort gjort å komme borti dem. Vi liker også at telefonen har et LED-lys ovenfor skjermen som gir deg beskjed om du har gått glipp av samtaler eller meldinger.

Den beste skjermen
Men skjermen ja. Det er denne alt dreier seg om. PenTile eller ikke, Galaxy SIII har en av tidenes fineste skjermer. Pikseltettheten er ikke den aller høyeste, men hele skjermen er så svær, deilig og fargerik at vi aldri tenker på slike detaljer. 720p-oppløsningen sørger for glimrende skarphet, og fargene hopper nesten ut. Det høres rart ut, men skjermen er til og med god å ta på, på en eller annen måte. Det er som om du tar rett på det som vises, som om menysystemet var tegnet rett på selve glasset. Joda, vi liker det.

Neste punkt er ytelsen. Galaxy SIII drives av en firekjerners prosessor med masse rå kraft, og dette er rett og slett den kjappeste telefonen vi har testet hittil. Det finnes ikke forsinkelser under vanlig bruk, alt flyter problemfritt, og selv om du kjører tunge spill eller mye video oppleves telefonen som meget rask.

Samsung har faktisk lagt til en vittig funksjon for å demonstrere hva Galaxy SIII er god for – når du spiller av video kan du trykke på en knapp, og telefonen går tilbake til vanlig hovedmeny, mens videoen spilles fortsatt av i et lite vindu. Det vinduet kan du flytte rundt på skjermen, og kan samtidig holde på med helt andre ting. Ett nytt trykk på videovinduet, og vi går tilbake til fullskjermsvisning.

Fullt oppdatert
Det er ellers mye interessant i programvaren her. Mobilen kjører selvfølgelig Android 4.0, med Samsungs egne TouchWiz oppå. Skallet er blitt ganske så gjennomført og funksjonelt, men det er ikke til å komme unna at menysystemene kan fremstå som litt i overkant fargerike og glorete. Sofistikert er det ikke.

Det er lite igjen av klassiske Android 4.0, og igjen er det litt synd, fordi operativsystemet, slik vi så det på Samsung Galaxy Nexus i fjor vinter, er blitt temmelig elegant og stilig. Omtrent det eneste som faktisk ligner på ren Ice Cream Sandwich på SIII er multitasking-menyen, som aktiveres ved å holde inne hjem-knappen.

Men når det er sagt, Samsung har jobbet med å inkludere mange interessante forbedringer og justeringer. Det er mye her som er riktig, spesielt de små tingene. Som at du kan sveipe til venstre eller høyre i kontaktene for å gå rett til SMS eller ringing. Eller at du kan løfte opp mobilen mens du skriver en melding, og det aktuelle kontaktet skal ringes direkte opp.

Intelligens
Så er det noen funksjoner som er genuint smarte, selv om de ikke alltid fungerer perfekt. Du kan for eksempel aktivere en funksjon som gjør at frontkameraet følger med på deg hele tiden, så skjermen ikke blir dimmet så lenge du ser på den. Smart – hvor ofte har vi ikke måttet trykke på skjermen for at den ikke skulle gå mørk når vi leste noe over lengre tid. Denne ansiktsgjenkjenningen funker ikke alltid like bra, men konseptet er godt.

Tillegget som det har vært mest snakk om er S-Voice, som rett og slett er Samsungs versjon av Siri, den digitale assistenten som ble introdusert med iPhone 4S.

Lite hjelpsom
Vi må være ærlige og si at S-Voice er tregere og mindre funksjonell enn Siri. Det tar ganske lang tid å starte programmet, det søker opp svar ganske tregt også, og samtidig bringer den ikke noe nytt til bordet. Det grunnleggende konseptet er jo likt: Be telefonen notere ned noe, sette opp en avtale, ringe opp en venn, eller spørre om fakta (data hentes også fra Wolfram Alpha-motoren) eller været. S-Voice støtter flere språk enn Siri, noe som er hyggelig, men norsk støttes ikke uansett. Og dermed blir funksjonen et gimmick vi tester ut, men ikke kommer tilbake til. Vi bruker ikke Siri og vi kommer ikke til å bruke S-Voice i lengden.

Vi tok med oss Galaxy SIII til Las Vegas for å teste litt.

Det er også noen andre elementer i programvaren som ikke henger helt med. Det finnes bugs: Noe så grunnleggende som å skru telefonen på lydløs fungerer nesten ikke, volumkontrollene ser ut til å stort sett leve sitt eget liv. Og hvorfor følger det ikke med noen normale, standard-ringelyder, alt vi får velge i mellom er fæle new age, pling plong-ringetoner. Æsj.

Holder lenge
Men tilbake til andre ting som faktisk betyr noe: Batterlilevetiden, for eksempel. Veldig god. Mange av Android-telefoner vi har testet i det siste har slitt med det, men Galaxy SIII leverer endelig. Mobilen varer lett hele dagen og mer til, til tross for skjermen og den heftige prosessoren. Som alle andre smartmobiler bør den uansett lades hver natt, men den går nok ikke tom før strøm før man legger seg. Stort pluss i boka.

Godt kamera
Og til slutt: Kamera. Enda et høydepunkt. Samsung holder seg til åtte megapiksler, men leverer et kamera som tar kjempegode bilder, som er skarpe og veldig detaljerte. Fargene ivaretas, og selv i mørkere forhold oppfører kameraet seg temmelig bra.

Vi opplever også kvaliteten på videoopptakene (naturligvis 1080p) som meget bra, med responsiv autofokus og veldig lite hakking.

Bildene tatt med telefonen.

I tillegg er kameraet veldig raskt og har diverse ekstrafunksjoner, som ansiktsgjenkjenning (fungerer ikke alltid like bra), HDR og knipsing i serier. Alt dette resulterer i en veldig fornøyelig kameraopplevelse, både kvalitetsmessig og teknisk. Og vi påpeker samtidig at selv frontkameraet har 2 megapiksel-oppløsning, og dermed bedre kvalitet enn det som er vanlig.

Lett å bli glad i
Det er faktisk ikke så mye mer å si om Galaxy SIII. Det er en super telefon. Lynrask, kraftig, med fantastisk skjerm, bra kamera og bra batteri. Men vi må trekke for litt ordinær og plastikk-aktig design samt programvare som ikke alltid lever opp til ambisjonene. Uansett er det ingen tvil om at dette er en verdig oppfølger til fjorårets Galaxy SII og den beste Android-telefonen på markedet (men med HTC One X som farlig konkurrent).

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse