Kan det være at Windows 8-brettene blir dyrere enn konkurrentene?

Annonse


Raser mot Firefox-forbud

I PC-versjonen av Windows 8 blir alt som før: Firefox, Chrome, Opera og Safari kan alle sammen installeres som alternativer til Microsofts egen nettleser Internet Explorer.

– Ikke lenger Windows
Det er imidlertid ikke tilfelle i ARM-versjonen av Windows 8, som skal brukes på nettbrett og andre bærbare enheter.

Her har Microsoft nedlagt forbud mot å installere noe annet enn Internet Explorer. Begrunnelsen er i følge Microsoft selv at «dette ikke lenger er Windows».

– Bare vi kan oppfylle kravene
– ARM-prosessoren som ligger på så godt som alle iOS-, Android- og Windows Phone-telefoner og nettbrett i dag, er forskjellige fra x86-brikkene som sitter i en PC. Brikkene innebærer nye krav til sikkerhet og batterilevetid, og Microsoft er den eneste som kan oppfylle dette. Windows RT – den versjonen av Windows 8 som er laget for ARM-enheter – er ikke Windows mer, sier Windows advokat David Heiner til CNet.com.

Mozilla-protest
Dette godtar ikke Mozilla, organisasjonen bak Firefox.

– Å gjøre IE til den eneste nettleseren er å gå tilbake til den mørke tidsalderen da det bare var én nettleser på Windows-plattformen, svarer Mozillas advokat Harvey Anderson.

Microsofts forbud gjelder bare Classic-modus. Dermed kan kan Mozilla fortsatt bygge en Firefox-versjon for Microsofts nye Metro-grensensitt. Men denne vil bli for dårlig i RT-versjonen for ARM, hevder Mozilla-talsmann Asa Dotzler.

Håper på løsning
Harvey Anderson forteller at det har vært samtaler mellom Microsoft og Mozilla om nettleserproblemet, men at disse samtalene så langt ikke har ført fra,.

Nå håper Mozilla, Google og alle de andre at en løsning vil komme i siste liten, før Windows 8 blir lansert antakeligvis en gang til høsten.

I motsatt fall vil det ikke overraske noen om vi igjen er i gang med et søksmål mot programvaregiganten i Redmond.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse