P1000371

Annonse


Raspberry Pi er helt fantastisk

Vi har vært så heldige å skaffet til veie en Raspberry Pi, den billige mikro-maskinen alle snakker om. Leverer den varene? Ja, og mer til!

Oppdatert, 15:54, 10.05.12:

Vi har allerede fått forespørsler fra folk som ønsker å laste ned OpenELEC-OSet med XBMC som demonstrert i video-klippet under. Du kan allerede laste ned filene her, mens den komplette image-filen med partisjonstabell blir tilgjengelig i morgen.

XBMC på OpenELEC (HD-versjon):

Annonse


Vi har testet den

Det er B-modellen (35 dollar) vi har vært så heldige å få låne. A-modellen er litt billigere (25 dollar), men mangler ethernet-kontakt og har kun 1 USB-inngang (B-modellen har to).

Bortsett fra det er alt likt hva angår funksjonalitet. B-modellen drar litt mer strøm: 3.5 watt, 1 watt mer enn A-modellen.

Spesifikasjoner – B-modellen:

* SoC Broadcom BCM2835 (CPU, GPU, DSP og SDRAM)
* CPU: 700 MHz ARM1176JZF-S kjerne (ARM1-familien)
* GPU: Broadcom VideoCore IV, OpenGL ES 2.0, 1080p30 h.264/MPEG-4 AVC høyprofils-dekoder
* Minne (SDRAM): 256 Megabytes
* Video ut: Kompositt RCA, HDMI
* Audio ut: 3.5 mm jack, HDMI
* Lagring: SD, MMC, SDIO card slot
* Nett: 10/100 Ethernet RJ45 ethernet

Alt plugget i. Strømmen går fra micro USB til en iPad 3 USB-lader.
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Dette må du huske på

Når man først åpner den lille boksen er det ikke bare å koble HDMI-inngangen på TVen. Raspberry Pi kommer nemlig ikke forhåndsinstallert med hverken OS eller programvare. OSet må installeres på et SD-kort. SD-kort følger ikke med.

Det eneste som skal til er å kopiere over image-filen med operativsystemet til SD-kortet via en SD-kortleser på datamaskinen. Dette krever litt partisjonering, men har man litt kunnskaper om dette, skal det ikke være noen stor utfordring.

Deretter er det bare å plugge SD-kortet i Raspberry Pi, og alt er klart for testkjøring. I slutten av artikkelen går jeg punktvis gjennom installasjon av Debian ved hjelp av OS X. Altså en fullverdig Linux-distro med X (grafisk brukergrensesnitt).

Mange muligheter

Vår Raspberry Pi B ble levert med «OpenELEC» ferdig installert på minnekortet. «OpenELEC» er en veldig enkel (95MB) og kjapp Linux-distro, optimalisert til å kjøre fra minnekort. Med andre ord perfekt for Pi – ikke minst fordi OSet går rett inn i Xbox Media Center.

Merk deg at det i skrivende stund ikke er lett å installere «OpenELEC». Du må kompilere det selv, og vet du knapt hva ls og apt-get gjør i et terminalvindu, er det bare å glemme. Vi tipper dette ikke vil ta lang tid før disse kan lastes ned i alle mulige versjoner, med og uten et fullverdig Linux-skrivebord.

Har du ferdighetene som skal til for å kompilere, følg denne guiden for kompiliering, og denne for installasjon.

Spennende nervøsitet

Så var det tid for test. Vi koblet i et trådløst USB-tastatur, USB-mus, TP-kabelen (WiFi finnes ikke) og HDMI-kabelen direkte til TVen.

Det første som møter deg med OpenELEC installert på SD-kortet.
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Det var med en viss spenning vi plugget micro-USB-kabelen i Pien, og andre enden i en iPad USB-lader (det fungerer helt fint om du ikke har en dedikert en). Maskinen startet opp uten å måtte trykke på noe som helst.

Det var også med en viss nervøsitet vi la merke til at der det trolig skulle være grafikk, bare var masse grøt, men vi har vært borti Linux før, og ventet litt. Siden det stod OpenELEC på skjermen regnet med at alt var greit. Og det var det.

For etter rundt 45 sekunder åpenbarer Xbox Media Center seg, og det i full HD. Oppløsningen var riktig og lyden fungerte. Vi behøvde ikke sette opp noe som helst. Herlig. Et godt førsteinntrykk.

En åpenbaring

Fra minnekortet testet vi en full-HD film i 24p. Alt flyter akkurat som det skal, med lyd (HDMI – HDMI). XBMC suser avgårde, og alt virker dønn solid.

Vi sitter med et ganske så fornøyd mine når vi tenker på at denne lille maskinen, til under 250 kroner, er et fullverdig media-senter.

Vi tester så AirPlay med nye iPad, åpner YouTube og trykke AirPlay-knappen og vips: Pi dukker opp som XBMC på nettbrettet. Vi prøver samme film som lå på minnekortet, og alt fungerer som det skal.

Vi behøvde ikke sette opp noe som helst på iPaden – kun aktivere AirPlay i XBMC med ett tastetrykk.

Med HDMI mot HDMI settes alt opp helt korrekt.
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Hvorfor bruke tusenlapper?

Er du svanger med en plan om å bygge et mediasenter, og ikke har planer om å spille, så tenk deg nøye om. Er det virkelig nødvendig det å betale flere tusen kroner for en fullverdig datamaskin med Windows, når du kan få denne til under 300 kroner? I tillegg kan den jo gjemmes så lett som bare det. Din bedre halvdel vil hverken merke det på økonomien eller i stereohylla at du har gått til innkjøp av en.

Stiller du ingen andre krav enn at XBMC fungerer perfekt, spiller av 1080p-innhold helt uten hakking samt støtter nettverk og AirPlay, er dette et alternativ som er helt perfekt. Og vil du kjøre fullverdig Linux er jo ikke det noe problem heller. Dette er den billige knøtt-maskinen vi har ventet på i alle år.

Spør du oss er det poengløst å bruke mer enn 300 kroner fra nå av til oppgaver som dette. Det er nesten ikke til å tro at maskinen er så billig, men samtidig leverer så mye.

Vær oppmerksom på at om du har planer om å bruke DVI til HDMI vil bildet trolig hakke. Dette fordi Pi vil prøve å sende lyd også (DVI leverer kun video). For å rette dette går du til XBMC innstillingene og setter lyden fra digital til analog.

Debian

Vi testet også Debian (samme versjon som guiden under), men fant at denne var svært treg. Flash var ikke installert, og skjermoppløsningen var nesten, men ikke helt riktig. Litt typisk Linux som ikke er optimalsert for maskinvaren.

Om noen måneder er nok flere Linux-distroer spesiallaget for den lille mikro-PCen, og ytelsen langt bedre. Slik det er per i dag må man ha god kjennskap til Linux, samt prøve og feile endel, for å få noe ut av en fullverdig Linux-opplevelse på en Raspberry Pi. Er det derimot kun XBMC du vil bruke er det bare å bestille en.

Laaang oppstartstid.
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
Omsider så vi innloggingsskjermen.
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
Det fungerer, men man må være mer eller mindre Linux-ekspert for å kunne optimalsere Debian til å fungere best mulig med Pi.
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)
Debian-distroen vi testet var treig som sirup. Med andre ord ikke optimalsert for Pi's relativt sjeldne maskinvare.
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Har du lyst på en?

Høres Raspberry Pi ut som en spennende maskin? Om så er tilfelle (dette er virkelig et kupp av dimensjoner) må du dessverre ha litt tålmodighet.

Det er nemlig slik at de enhetene som nå blir produsert i hovedsak er myntet på utviklere. Maskinene leveres nemlig ikke med SD-kort eller strømforyning, men en pakkeløsning med dette ventes når den første store batchen er ferdigprodusert.

Husk: du trenger også en USB-strømforsyning som leverer minimum 700mA og 5V. Raspberry Pi anbefaler ikke å gi strøm til maskinen via en annen datamaskin eller en USB-hub.

Det er også svært få tilgjengelige. Vår kilde som var så hyggelig å låne bort Pi bestilte få minutter etter at de første ble tilgjengelige fra farnell.com. Det tok ikke mer enn seks minutter før de første enhetene ble utsolgt, og nå er ventelista lang.

AirPlay? Ikke noe problem. Det fungerer uten å måtte gjøre noe som helst med iPaden eller OSet.
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Men masse-produksjonen skal være godt i gang med noen hundretusen eksemplarer er under produksjon – derfor vil nok B-modellen bli langt enklere å skaffe de neste månedene. Dessuten vil programvareutvalget være langt bedre da, slik at det ikke vil ta mer enn noen minutter fra du pakker den opp til XBMC vises på TVen.

Eieren betalte 231 kroner inkludert porto for B-modellen fra farnell.com.

Husk å aktivere AirPlay om du har iPhone og/eller iPad.
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Slik installerer du Debian

Ønsker du heller å bruke Pi med den mer tradisjonelle Linux-distroen Debian? Gjør følgende i OS X (ITavisen.no tar intet ansvar for tapt data på datamaskin, minnekort eller andre tilkoblede enheter ved å følge denne bruksanvisningen):

En guide for installasjon av Debian med Windows finner du her.

1. Putt inn minnekortet i Mac-en.
2. Last ned og pakk ut:
http://downloads.raspberrypi.org/images/debian/6/debian6-19-04-2012/debian6-19-04-2012.zip.
3. Åpne OS X’ terminal-vindu (skriv «Terminal» i Spotlight).

4a. Finn ut hva Pi-minnekortet heter med følgende kommando: «df -h».
4b. Om kortet som er montert heter noe slikt som «/dev/disk2s1», eller «/dev/disk2s3» osv. Se bort i fra «s» og utover, det er nemlig kun partisjonen eller partisjonene på minnekortet.

5. Demonter minnekortet fra terminalen: «diskutil umount /Volumes/Volumnavnetpådittminnekort».
6. Gå til katalogen du har pakket ut debian .zip-filen til.
7. Utfør følgende kommando (OBS: Dette sletter alt på disken du velger å overføre til): «cat debian6-*.img > /dev/riktignavnpåminnekortdisken».

8. Vent mellom 30 til 45 minutter.
9. Når den er ferdig i terminalen vil den automatisk montere imaget igjen. Dette ser du på OS X’ skrivebord. Høyreklikk og trykk «eject» på vanlig måte og putt inn SD-kortet i Pien.
10. Start opp og logg inn med brukernavn: «pi» og passord: «raspberry».
12. For å starte X (grafisk brukergrensesnitt) skriv «startx».

Annonse