Nedlastingskoder kan du ikke selge på eBay.

Annonse


Denne kan du ikke selge

Med mange Blu-ray-filmer følger det med en kode som du kan bruke for å laste ned en filversjon – for eksempel til bruk på en bærbar mediespiller.

Hadde ikke bruk for koden
Men det er jo ikke alle som vil benytte seg av dette. Hvorfor da ikke selge koden videre, slik at noen andre kan få glede av å se filmen på sin smarttelefon eller nettbrett?

Slik tenkte «Stephen» da han la ut koden til «Mission: Impossible – Ghost Protocol» på eBay.

– Måtte være misforståelse
Kort tid etter opplevde han at annonsen hans var fjernet. I tillegg fikk han beskjed om at kontoen hans var suspendert.

Annonse


Vår mann mente dette måtte bero på en misforståelse. Han tok derfor kontakt med eBay pr. telefon.

Ville ikke diskutere
Der traff han en dame som overhodet ikke ville diskutere saken. Tvert om leste hun bare opp fra e-posten han tidligere hadde mottatt, som i hovedtrekk var en opplisting av eBays reglement.

Med andre ord: Du kan selge en Blu-ray-film i sin helhet på bruktmarkedet. Men deler av den – i dette tilfellet koden som følger med – kan ikke selges.

Ikke-overførbar rettighet
Filmbransjen mener nemlig at du ikke har kjøpt selve filen, bare rettigheten til å laste den ned og se den. Og når den ike er din personlige eiendom, kan du heller ikke selge den videre.

En lignende problemstilling har tidligere vært oppe når det gjelder salg av «brukte» musikkfiler fra for eksempel iTunes eller Amazon.

«Brukte» musikkfiler OK
I USA kom en domstol så sent som i februar i år fram til at det kan man.

Om det hadde dreid seg om å selge rettigheten til å nedlaste musikk hadde saken muligens stilt seg annerledes ren juridisk.

Uansett er kodeforbudet eBays politikk, og da er det deres regler som gjelder.

Kilde:
The Consumerist

Annonse