Dolbys nye 3D-system fungerer fra 26 ulike vinkler - uten briller.

Annonse


Endelig 3D som fungerer

Dagens 3D innebærer som oftest at du må ha på deg et par ukledelige og ubehagelig briller.

Uovertruffen skarphet
Dette har Dolby tenkt å gjøre noe med. På NAB-messen i Las Vegas kunne de i går vise fram det de mener er 3D-mediets framtid.

Ifølge Dolby gir systemet en skarphet som hittil har vært ukjent med brillesystemene – både de passive og aktive. Du legger først ikke merke til at det er 3D det er snakk om – først etter litt tid ser du at gjenstander og skuespillere står foran og bak hverandre.

26 vinkler
Samtidig har Dolbys løsning 26 såkalte innsynsvinkler. Det betyr et det finnes 26 ulike punkter rundt TV-en der effekten fungerer. En svakhet er det at du må treffe posisjonen nøyaktig, og at ting kan gå ut av fokus dersom du beveger hodet ut av en «sone» og ikke helt har truffet den neste.

Men punktene er i hvert fall mange nok til at hele familien eller guttegjengen med øl og pizza burde kunne få utbytte, så å si uansett hvor de sitter i forhold til skjermen.

Fungerer på alle brilleløse skjermer
Systemet fungerer med standard 3D-programvare. Det vil si at dagens Blu-ray-filmer med 3D-effekt vil kunne brukes (noe annet skulle bare mangle…).

Dolby samarbeider med Philips om å lage skjermer tilpasset systemet. Men det skal fungere like bra på hvilken som helst såkalt autostereoskopisk skjerm.

Flere kommer etter
Nintendo DS er et eksempel på en dings med en slik skjerm. Toshiba lager allerede PC-er med brilleløse skjermer og kommer etter alt å dømme med sin første brilleløse TV til sommeren.

Også Philips og LG har modeller på gang. Det samme vil trolig flere av de andre produsentene dersom Dolby-systemet slår an.

Kan bli dominerende også på bilde
For uten Dolby er kvaliteten så som så, skal vi tro de som har testet5 det.

Dolby er allerede sterkt representert på lydsiden, både når det gjelder kino, DVD og Blu-ray.

Her kom du se video fra The Verge, som har testet systemet og latt seg rive med:

Dolbys offisielle 3D-side

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse