P1000333

Annonse


Dette mener vi om nye iPad

Vi har kost oss sammen med nye iPad. Hva synes vi? Svaret er todelt.

En todelt konklusjon

Det er ikke så lett som man skulle tro å anmelde Apples nye iPad. På den ene siden har man den gruppen som aldri har eid en iPad eller har en iPad 1 – på den andre siden har man de som hoppet på når iPad 2 ble lansert for mer eller mindre ett år siden.

For den førstnevnte gruppen som har hatt glede av en iPad 1, eller ser at et slikt produkt kan være noe for dem er det ikke tvil: nye iPad er det eneste nettbrettet du bør vurdere, og en fryd å bruke. For gruppe nummer to er vi ikke like sikre, men hvorfor? Les videre.

Annonse


Dette er nytt

Det kan være greit å ta en kort oppsummering på hva som er nytt i tredje generasjon. I kjent Apple-stil fokuseres det på et fåtall forbedringer, denne gang disse: bedre skjerm, bedre ytelse (Apple A5X CPU, fire grafikk-kjerner, to CPU kjerner, 1GB RAM), bedre kamera samt kjappere datatrafikk.

Sistnevnte har vi ikke testet av den enkle grunn at LTE-brikken i nye iPad ikke støtter de norske frekvensområdene (dette har vi skrevet ganske mye om). Vi har testet en sort 16GB WiFi-modell på 5 GHz WiFi-nett og 3G via Bluetooth.

Skjermen

Sjansen er stor for at du allerede har lest en eller flere tester av Apples nye nettbrett. Og hva har de alle til felles? De lovpriser skjermen, og det er ikke uten grunn. Skjermen på den nye iPaden er fantastisk – Samsungs panel leverer en klarhet som det er en fryd å lese og ta på.

Om du har hatt glede av å lese på en iPad tidligere og du bruker brettet i hovedsak det til dette formålet vil vi påstå at skjermen alene er verdt oppgraderingen selv om du allerede har en iPad 2. Vi snakker da om noen som leser mer enn gjennomsnittet, for det er tross alt snakk om nesten 4000 kroner for den billigste modellen.

Designkongen

Når man holder den nye iPaden og vrir og vender på den for virkelig å ta til seg designet og ser hvor tynn den tross alt er, ja da er det lett å la seg forhekse. Den sylskarpe skjermen er en så naturlig del av det elegante industridesignet at de to smelter sammen som om det skulle være det mest naturlige i verden. Og den føles veldig tynn selv om den er bittelitt tykkere enn forgjengeren. Trolig er det på grunn av de tynne kantene.

Joda, man kan godt si at det bryter mot en av Jobs’ kjerneprinsipper om å aldri gjøre ett nytt produkt tykkere enn forgjengeren, men poenget er at den nye iPaden leverer like mange timer moro som forgjengeren og det med en mye, mye bedre skjerm og langt kraftigere grafikk-brikke. Og tro oss: det er verdt det. Vi tror Jobs ville vært enig.

I bruk

Vi skal ikke prøve å tvinge noen til å skjønne at de trenger en iPad, man må nesten prøve å surfe på en selv først. Men la oss si dette: vi har en MacBook Air 13″ liggende, men den brukes ikke til det samme som iPaden og ikke i nærheten like mye. MacBooken brukes til jobb – iPaden brukes til konsumering.

Surfer du ikke så mye? Da er det ikke noe poeng med en iPad, men er du som mange nordmenn avhengig av å være på nett er det ingenting som slår å ha en iPad liggende. Den gjør hele nettet tilgjengelig sekundet du tar den opp – og igjen: ingen andre produkter på markedet, uansett kategori, har en like fin skjerm.

Det er ikke så mye vi vil si om kameraene. Det et i front som brukes til video-konferanser og har samme begredelige kvalitet som tidligere. Vi har uansett aldri vært noen fans av video-samtaler. Bak-kameraet derimot er langt bedre og leverer iPhone 4-kvalitet og 1080p-video-opptak. Fint det, men vi klarer ikke helt å forestille oss i hvilke situasjoner vi har brukt for det, man har som regel med seg en mobil med like bra kamera og den er lettere og fiske opp og ta bilder med. Når det er sagt: det plager oss ikke å ha et såpass godt kamera med oss.

I bruk – ytelse

Kommer du fra en iPad 1 er ytelsen til den nye iPaden en åpenbaring. Apples to år gamle nettbrett fungerer jo greit nok, men det henger ikke lenger med når man sammenligner mot den siste generasjonen – alt bare flyter så mye kjappere noe som leverer en langt deiligere helhetsopplevelse.

Det finnes i praksis ingen ventetid. Man sitter aldri og og irriterer seg over at ting tar tid å laste. Man hopper fra nettleseren til spill og e-post kjapt lynkjapt med multitasking. Ingenting henger, aldri noen kræsj og alle programmene starter opp igjen der man slapp.

Det slår en aldri at Apple skulle ha implementert en fire-kjerners CPU. Tvert imot, vi vil mye mer ha god batterilevetid. Det eneste som tar noen sekunder å laste inn er spill, men når disse først er lastet inn spiller man mer eller mindre uten stopp. Dette inkluderer grafikk-tunge storspill som Infinity Blade II (som forøvrig allerede er optimalisert for den nye iPad-oppløsningen).

Det er lite som slår surfeopplevelsen på en iPad, og nye iPad tar dette til nye høyder. Som nevnt er skjermen sylskarp og ytelsen svært god. Dette resulterer i et produkt som rett og slett er veldig vanskelig å legge fra seg. Man tenker at «nei, nå for det holde», men man ender som regel med å sitte med brettet i hendene igjen uten at man en gang kunne huske hvorfor man la det fra seg. Hvordan har de klart det?

P1000333
(Ill.: Trond Bie/ITavisen.no)

Det kan ikke gjøres enklere

Jo, det er fordi Apple har skapt noe som er så nærme Apples filosofi som som de i skrivende stund klarer. Om man liker Apples filosofi, for det er virkelig en filosofi på alle måter, så er dette det beste produktet Apple har laget, denne og nye MacBook Air.

De som synes det er for får og/eller for små forbedringer i forhold til iPad 2, går glipp av et viktig poeng: den nye iPaden er kun bittelitt tykkere og veier bittelitt mer enn forgjengeren (man tenker ikke over dette når man bruker den), men har langt bedre spill-ytelese og en mye, mye bedre skjerm, men leverer like lang batterilevetid.

Det er det som er Apples store bragd med nye iPad. Du vil fort finne ut at batterilevetiden på nettbrett er svært viktig. Det skal være en dings som bare er der. Som alltid er tilgjengelig og som aldri plager deg.

Konklusjon

For man skal ikke tenke på å måtte lade batteriet, optimalisere OSet med ryddeprogrammer og søke etter virus. Vi vil ikke, og bør ikke akseptere å måtte bruke tid på slikt i 2012. iPad-serien har som ingen andre produkter før eller siden gjort oss beviste på at PCen (dette inkluderer Mac om det skulle være noen tvil) er umoderne i så måte.

Nye iPad har den lekreste skjermen på markedet kombinert med den beste berøringen og det beste app-valget og en batterilevetid ingen andre er i nærheten av. Dette kombinert med det beste designet gjør iPad (3) til en dings som er vanskelig å legge fra seg.

OSet er så polert som det kan få blitt i sin banalt enkle måte å presentere grensesnittet på, men fordelen er at alle som har brukt en iPhone vet hvordan man bruker en iPad. OSet vil kjede nerdene som vil leke seg under panseret, da dette rett og slett ikke er mulig (med jailbreak er det selvsagt det, men dette støttes ikke av Apple), men dette produktet er uansett ikke laget for dem.

Er du derimot en av dem som tror du at du vil like å slappe av i sofaen og ha hele nettet tilgjengelig og det beste app-biblioketet på tidenes beste skjerm – da finnes det ikke andre produkter som er i nærheten av iPad.

Vi tror Apple kommer til en selge en haug av disse av den enkle grunn at vi tror det finnes mange mennesker i den nevnte gruppen. De som enda ikke har skjønt greia med nettbrett etter å ha prøvd nye iPad vil aldri skjønne det, for dette er mer enn modent produkt.

Nye iPad er en sterk femmer for iPad 1-eiere (mer iOS-innovasjon må til for å nå seksern – det har stått stile i noen år nå selv OSet forsåvidt gjør jobben) eller de som ønsker seg et nettbrett. For de som eier en iPad 2 er ikke valget så enkelt, men leser man i over gjennomsnittlig mye og ser frem til nye spill med enda bedre grafikk bør man skaffe seg en. Er man fornøyd med iPad 2-skjermen etter å ha sett treern (du må selv se på og berøre skjermen for å konkludere) venter man definitivt på neste generasjon.

Dette fordi iPad 2 fortsatt har svært god ytelse og er bittelitt slankere og litt lettere. Den er også 800 kroner billigere.

Så kjapp er den (HD-versjon):

Annonse