DSC01689

Annonse


Med ultrabook på tur

Det er lov å si at MacBook Air forandret bærbar-verdenen da den ble lansert for et par år tilbake, sylslank, lett, men samtidig kraftig nok til å gjøre det aller meste.

Siden den tid har andre PC-produsenter forsøkt seg på lignende løsninger, og Ultrabook-plattformen etablerte en ny standard for bærbar jobbing.

Og det er trygge, tradisjonelle Dell som faktisk står for en av de fineste ultrabookene hittil. I skrivende stund sitter vi faktisk med vår testmodell av XPS13 bakerst i et Norwegian-fly, og er superfornøyd med å endelig kunne jobbe nesten uten kompromiss. En maskin som veier lite, som har nok hestekrefter, og som varer lenge. Glimrende.

Annonse


Kvalitet
Vi liker XPS 13 fordi den ser genuint bra ut. Maskinen er veldig elegant og veldig godt konstruert. Det minimalistiske designet tiltrekker oppmerksomhet: sølvfarget metall på oversiden, veldig behagelig sort materiale under tastaturet og rundt museflaten, og ikke minst en konstruksjon som føles veldig solid. Vi opplevde ingen knirking, ingenting som trekker ned på kvalitetsfølelsen.

Og den er samtidig skikkelig lett og tar veldig lite plass. Blant annet liker vi at rammen rundt den 13 tommer store skjermen er såpass tynn – maskinen fremstår som mindre enn mange av konkurrentene.

Dell er jo ikke akkurat den første PC-produsenten på markedet med en god allround ultrabook, de kommer faktisk nokså sent på banen, men det føles likevel at det var verdt å vente på produktet.

XPS 13 er et herlig arbeidsverktøy i farta.
(Ill.: Thomas Marynowski)

Deilig å jobbe på
Mange av de essensielle elementene er nemlig av veldig høy kvalitet her. For eksempel det gode tastaturet, som vi har over de siste dagene brukt til å skrive en rekke artikler. Tastene har glimrende respons og en god følelse, samtidig som det er bakgrunnsbelyst, slik at det er lettere å jobbe i mørke omgivelser.

Museflaten skuffet litt til å begynne med – den var middels responsiv og noe treg, men en driveroppdatering fikset mange av disse problemene. Tofinger-skrollingen ble plutselig mindre hakkete, flaten begynte også å reagere kjappere på dobbelklikking.

Skjermen er kanskje det ene elementet som ikke imponerer uforbeholdent, den er skarp nok, men ikke så veldig lyssterk.

Hastighet
Som ultrabooker flest er også denne utstyrt med en SSD-disk, 120 GB stor, og den bidrar selvsagt til at Windows starter opp lynraskt (19 sekunder), og at programmer også kommer kjapt i gang. Det er likevel en god ide å bruke litt tid på å rydde i oppstartsprogrammene, Dell har forhåndsinstallert en rekke applikasjoner som starter opp samtidig med PCen, og jevnlig mas fra McAfee er også en plage. Vi fjernet alt dette med en gang.

DSC01683
(Ill.: Thomas Marynowski)

Når det gjelder øvrige spesifikasjoner hadde vår testmodell en kompetent prosessor (Intel Core i5-2467M) samt 4 GB RAM, noe som leverte en god nok ytelse. Vi følte aldri at vi hadde behov for mer kraft da vi jobbet med relativt ukompliserte oppgaver – men det er uansett fullt mulig å spesifisere maskinen oppover, for eksempel kan du bestille den med Core i7-prosessor.

Sparer plass
Vi savner imidlertid flere muligheter for tilkobling. XPS 13 har kun to USB-porter (en med USB 2.0, en med 3.0), DisplayPort og hodetelefon-uttak. Det er ikke plass til nettverk eller HDMI, noe vi forsåvidt kan leve med, men vi savner veldig plass til SD-kort. Det reduserer maskinens nytte som arbeidsverktøy, da det å jobbe med bilder og video i farta blir øyeblikkelig litt mer komplisert. Men akkurat dette blir vår personlige mening.

Untitled-1
(Ill.: Thomas Marynowski)

Poenget er at Dell har produsert en av de fineste og mest kompetente ultrabookene som finnes på markedet, den er både lett og liten samtidig som den er solid, rask og varer lenge. Som sagt, litt flere tilkoblingsmuligheter og en bedre skjerm hadde ikke skadet, men ett sted måtte vel kompromisset gå.

Dell XPS 13 kan bestilles nå, og koster fra 9.990 kroner. Husk å lese testen av maskinen hos vårt søsternettsted DinSide Data, som blant annet har målt ytelsen.

Annonse