Advarslene til franske fildelere har økt voldsomt fra i fjor til i år. Men økningen skjer i første gangs advarsler. Antallet strengere advarsler går ned, og hittil har ingen mistet nettet.

Annonse


Nå skal også USA få «three strikes»

I går skrev vi om Frankrike, som har havnet på Reportere uten grensers nettsensurliste.

Tre advarsler og ut
Årsak: Den omstridte HADOPI-loven, som kaster ulovlige fildelere av nettet etter tre advarsler.

Nå vil USA innføre det samme.

Frivillig ordning
Ikke i lovs form, men som en frivillig ordning for nettleverandører.

Annonse


Comcast, Cablevision, Verizon og Time Warner Cable er blant nettselskapene som har inngått avtale med film- og platebransjen.

Starter i sommer
Forhandlingene har pågått i lang tid, og i juli i fjor signaliserte teleselskapene at de hadde gått med på en avtale.

Så ble det stille.

Først nå er datoen og detaljene klare. Den 12. juli setter de i gang med noe som til forveksling ligner den franske ordningen.

Bundet til å overvåke
Nettleverandørene forplikter seg til å overvåke kundene sine, slik at de som laster opp og ned fra ulovlige fildelingstjenester som Pirate Bay og BTJunkie blir fanget opp.

Disse får så en automatisk generert første gangs advarsel. Fortsetter de fildelingen, vil de få advarsel nummer to. Denne gangen i litt hardere ordelag, og med en oppfordring til å bekrefte at man har mottatt og forstått meldingen.

Hjelper ikke dette, kan nettleverandøren velge mellom ulike former for straff. Den strengeste er full utestengelse fra nettet.

Totalt utestengt
I Frankrike hadde 6. oktober i fjor 60 blitt kastet ut av nettet. Og på det tidspunktet hadde ytterligere 650 000 fått advarsler.

I Frankrike er det slik at man ved tredje advarsel ikke bare blir kastet ut av sin nettleverandør, men i tillegg blir blokkert fra å tegne avtaler med alle andre i inntil ett år.

Må betale kostnadene selv
Til alt overmål blir synderne tvunget til å betale kostnadene ved å ha Internett i oppsigelsesperioden – altså uten å ha nett.

Så langt går neppe amerikanerne. Og når de første blir kastet av nettet, må vi forvente relativt kraftige reaksjoner.

Kilde:
CNet.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse