Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Darren Martyn har muligens en noe utradisjonell hårfrisyre. Men de fleste kjente ham som en flittig og vellykket student. (Ill.: Facebook)

Dette er LulzSecs ansikt

Studenter levde dobbeltliv.

På overflaten var Darren Martyn en helt vanlig student ved det irske nasjonaluniversitetet i Galway.

– En av verdens farligste
Ifølge FBI og irsk politi er identisk med psevdonymet pwnsauce, og dermed en av verdens farligste hackere. Selv hevder han å være bare 19 år, men politiet hevder han er 25.

Martyn ble arrestert i januar, to måneder før det ble kjent at hacker-banden LulzSec ble sprengt etter at FBI hadde rekruttert lederen Hector Xavier Monsegur («Sabu») som informant.

Hyllet kort-aksjonen
Mens han studerte biofarmasøytisk kjemi la han ikke skjul på at han hadde klare sympatier med de politiske hackerne i Anonymous.

Blant annet la han ut en mengde skjermbilder som dokumenterte den berømte hackingen av Mastercard, Visa og PayPal i desember 2010, etter at betalingsselskapene hadde signalisert at ikke ville overføre penger til Wikileaks.

Av hans Facebook-profil kan man også lese at han er mistenkelig interessert i våpen og eksplosiver. Med sin kjennskap til kjemi hadde han stor faglig tyngde på det siste området.

Student på eliteskole
Allerede i september i fjor arresterte politiet personen de mener er «Palladium», også en profilert hacker med klare politiske mål.

Palladium heter egentlig Danncha O’Cearbaill, og er også irsk student. 18-åringen går på tradisjonsrike Trinity College i Dublin, som på mange måter er Irlands svar på de britiske universitetene i Cambridge og Oxford.

Donncha O'Cearbhail er siktet for å ha tatt ned nettsidene til det politiske partiet Fine Gael i Irland.
(Ill.: Facebook)

Beundrer revolusjonshelter
O’Cearbaill studerte først dataprogrammering ved et annet universitet, men skiftet til medisinsk kjemi da han kom inn på Trinity.

Han har gitt uttrykk for sterke venstrepolitiske og irsk-republikanske meninger, og har blant annet Che Guevara og Bobby Sands som forbilder.

Tok ned politisk partiside
I tillegg er han – i likhet med Sabu – en sterk forsvarer av Julian Assange og Wikileaks.

O’Cearbaill er siktet for å ha tatt ned nettsidene til det kristenkonservative, irske partiet Fine Gael.

«Gode» hackere
Begge de to studentene utførte frivillig arbeid som «gode» hackere i gråsonen mellom black hat og white hat (se denne Wikipedia-artikkelen for definisjoner av hacker-kategoriene).

Mest paradoksal i så måte er kanskje Darren Martyn, som på sit Twitter-konto advarte sin venner i hackermiljøet mot å foreta seg ulovlige ting:

– Ikke bli blackhat («ond» hacker, journ. anm.). Det er ikke verd det. Det er morsomt mens det står på, men konsekvensene er ikke morsomme.

Kilde:
Threatpost.com (sikkerhetsselskapet Kaspersky Labs blogg)

Stikkord: anonymous, lulzsec