Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Du får ikke 4G-hastigheter med nye iPad i Norge, men du kan dra nytte av forbedret 3G-hastighet. (Ill.: Apple)

Kan du bruke den i Norge?

Slik er 4G-situasjonen her hjemme.

Det var hyggelig for amerikanerne i går og se at iPad får støtte LTE/4G-datatrafikk, men hvordan er egentlig 4G-situasjonen i Norge? Fortsatt uavklart.

– Kult med ny iPad

Vi ringte kommunikasjons-sjef Øyvind Vederhus i NetCom for å få svar på om selskapet skal tilby 4G-abbonement til nye iPad (som bare heter «iPad»):

– Vi synes det er kult med en ny modell og synes det er bra de støtter 4G-teknologi. Vi er jo i diskusjoner med dem hele tiden og vi kommer også til å diskutere den nye iPad-modellen med Apple. Vi er jevnlig i kontakt med dem, forklarer Vederhus. Utover dette kan han ikke si noe om kommende abonnements-produkter.

LTE i Norge

Vederhus forklarer at 4G brukes som en løs fellesbetegnelse for «kjapt mobil-nett», men at de ulike operatørene i Statene også bruker 4G-definisjonen om annen teknologi enn LTE (Long Term Evolution).

NetCom lanserte forøvrig 4G-nettet sitt allerede i 2009, men til forskjell fra 3G er det ingen norske mobiler eller nettbrett med innebygget støtte.

– Krever trolig kun en iOS-oppdatering

Det er LTE-teknologien som omtales som 4G i Norge, til forskjell fra for eksempel Verizon i USA som bruker annen teknologi for kjapp trådløs datatrafikk.

Vederhus: – Vet vet enda ikke hvilke LTE-frekvenser Apples nye iPad bruker, men jeg tror, uten å være helt sikker, at det kun er en programvareoppdatering av den nye iPaden som skal til for å legge til rette for riktig 4G-frekvens i Norge.

Dette sier Telenor

Kommunikasjons-sjef Anders Krokan, Telenor: – Vi har enda ikke avslørt når vi lanserer 4G eller LTE i Norge, men vi er klare med forberedelsene. For oss er det positivt at iPaden kommer nå, det viser også at timingen om å lansere 4G i år er riktig.

Så når lanseres de nye 4G-abbonementene? Det kan ikke Krokan si noe om, utover at det kommer i løpet av året. Angående den nye iPadens 4G-spesifikasjoner og støtten for det norske nettet refererer Krokan til Apple.

Dette sier Apple

– Det kommer en ny iPad, den vil være tilgjengelig med 4G i mars og som det står på nettsidene til Apple så står det oppført at Telenor og NetCom skal være operatører. Det er det eneste det norske presseselskapet til Apple i Norge, Apeland, kan si om situasjonen i skrivende stund.

De kan heller ikke si noe om 4G-spesiafkasjonene og blir som oss henvist til Apples pressemelding som i hovedsak er myntet på Amerikanske forbrukere.

Ingen norsk iPad-pris er enda ikke kjent, det er kun Apple TV-prisen som er avslørt: 799 kroner med tilgjengelighet fra 16. mars i norske butikker.

Oppdatert: Apple har nå fjernet henvisningene til Telenors og NetComs 4G-nett på sin norske iPad-side. I stedet står det bare en generell henvisning til de to norske teleselskapene.

Se også – Apple lyver (digi.no)

Stikkord: 4g, ipad, netcom, telenor