Selv om The Pirate Bay er blokkert, er det ingen problemer for briter å laste ned som før.

Annonse


Hvorfor flykter de ikke i panikk?

I kjølvannet av razziaen mot Megaupload har flere i fildelingsbransjen valgt å stenge dørene i ren panikk.

Tok skrekken
Først gikk Filesonic av nettet og deretter Fileserve.

Den siste som tok skrekken var BTJunkie.

Peker nese
På tross av væpnet politiaksjon og økende press fra både USA og andre land fortsetter derimot The Pirate Bay å peke nese både til myndigheter og underholdningsindustri. De har til og med flyttet hjem til Sverige, etter at den strenge dommen mot bakmennene ble stadfestet i Høyesterett.

Samtidig bytter nå Pirate Bay fra torrents til Magnet.

Desentralisering
Dermed er både selve innholdet og informasjon om hvor innholdet finnes desentralisert og fordelt på de mange millioner brukerne der ute.

Om dette skaper større utfordringer for politi og piratjegere, skal være usagt. Men overgangen bidrar til at det stadig blir vanskeligere å stoppe den ulovlige fildelingen, på tross av at man fanger de store fiskene.

SOPA ingen hindring
Og slik vil det være selv om SOPA og ACTA blir vedtatt. Myndighetene vil kunne blokkere nettsteder der du kan finne piratmateriale og instruere Google til å ikke vise treff på torrent- og magnet-filer.

Men ingen ting kan hindre fildelerne å bruke programvare som ligger på deres egen PC til både å søke og laste ned i Magnet-universet – gjerne kryptert og via proxy.

Kan ta hver og en
Da gjenstår bare spaning på IP-adresser, som også er et virkemiddel det åpnes for i den nye, omstridte lovgivningen. Og om det åpnes for at både politi og private etterforskere kan få ut navnene bak IP-adressene uten å spørre en domstol først, kan man trolig fortsatt ta individuelle fildelere.

Men vil man egentlig det? Både politikere og rettighetshavere har sagt at de ikke akter å løpe etter guttunger som laster ned en og annen fil fra gutterommet. Slik er dårlig PR, og bidrar ikke akkurat til å rekruttere unge velgere.

Ny generasjon
De store fiskene finnes snart ikke lenger. Smart, desentralisert teknologi har gjort dem overflødige. Og gode, lovlige tjenester som Spotify for musikk og Hulu og Netflix for film- og TV-serier bidrar til at en ny generasjon digitale forbrukere er i ferd med å slutte fred med rettighetshaverne.

Mitt tips er at The Pirate Bay og deres kolleger vil trives i beste velgående også om noen år. Men at få vil ta særlig notis av dem.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse