Dommen mot de fire Pirate Bay-bakmennene er nå endelig stadfestet.

Annonse


Nå er dommen endelig

Den 17. april 2009 ble Pirate Bay-grunnleggerne Peter Sunde, Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm and Carl Lundström dømt til ett års ubetinget fengsel hver. I tillegg måtte de betale til sammen 30 millioner svenske kroner i erstatning til filmbransjen.

Blir stående
Siden har saken gått flere runder i rettsapparatet, før den til slutt havnet i svensk Høyestrett. Erstatningskravet økte til 46 millioner svenske kroner, etter at saken ble behandlet i Hovrätten.

Samtidig ble fengselsstraffene for tre av de dømte redusert til henholdsvis fire (Lundström), åtte (Sunde) og ti (Neij) måneder. Svartholm-Warg møtte ikke i retten, og må dermed leve med tingrettsdommen.

Nå har Sveriges øverste domstol talt: Anken blir avvist og dommen fra Stockholms Tingrätt blir dermed stående.

Annonse


– Absurd dom
– Dommen er absurd. Jeg er skuffet over at retten er så uinteressert i å dissekere og analysere de juridiske rundkastene i en av verdens mest høyprofilerte rettssaker noensinne, sier Carl Lundstöms advokat Per E. Samuelsson.

En av de dømte (som ikke blir navngitt) sier til Torrentfreak.com at han nå vil anke saken til Europadomstolen i Luxembourg.

Vil heller ha fotlenke
Fredrik Neij, som nå er bosatt i Bangkok i Thailand, sier at han er villig til å komme hjem til Sverige og ta sin straff. Men han vil prøve seg på enda en ny runde.

– Jeg kommer nok til å prøve å få dommen omgjort. Kanskje til elektronisk fotlenke eller noe sånt, sier han til det svenske nyhetsbyrået TT.

Fornøyd filmbransje
Advokaten Monique Wadsten representerer den amerikanske filmbransjen i Sverige. Hun er svært fornøyd med utfallet.

– Nå er det gjort helt klart at også den som stiller tilo rådighet internettilgang for en illegal fildelingstjeneste gjør seg skyldig i en forbrytelse som kan føre til fengselsstraff, sier hun til Expressen.se.

Wadsted regner med at flere andre lignende tjenester nå vil stenge dørene, i frykt for å oppleve samme type rettsforfølgelse som Pirate Bay.

Støtte fra «blodsbrødre»
The Pirate Bay har formelt ingen ting å gjøre med de fire dømte lenger, og vice versa.

Like fullt ligger det i dag en kommentar på nettsiden, der dommen blir fordømt i klare ordelag og de fire blir bekstrevet som «blodsbrødre».

Annonse