Skjermbilde 2012-01-29 kl. 23.04.51

Annonse


Tusenvis marsjerer mot ACTA

Australia, Canada, Japan, Marokko, New Zealand, Singapore, Sør-Korea og USA skrev under 1. oktober i fjor. 22 EU-land fulgte etter nå i januar. Mexico og Sveits vegret seg for å undertegne, men har signalisert at de kommer til å gjøre det.

– Verre enn SOPA
Vi snakker om ACTA- (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), en internasjonal avtale som etter manges mening får det omstridte SOPA-lovforslaget i USA til å fortone seg som en mindre endring i trafikkreglene i forhold.

SOPA er nå foreløpig skrinlagt, og om den blir innført vil loven primært gjelde USA. Dessuten er loven, selv i den formen som nå synes å være skrinlagt, ganske spesifikk og håndterlig.

– Åpner for vilkårlighet
ACTA åpner etter kritikernes mening for vilkårlighet, siden hvert enkelt land velger hvordan avtalen skal håndheves. I verste fall kan det få som resultat at tollere kan få myndighet til å sjekke din PC, mediespiller eller mobiltelefon for piratkopiert materiale på flyplassen.

Annonse


EU har bedyret at dette ikke vil skje i praksis, men mange føler seg slett ikke sikre på at USA vil gjøre det samme. Dette til tross for at USA ikke helt kan bestemme seg for om de har underskrevet en avtale, eller om det dreier seg om en konvensjon. Er det siste tilfelle, må Kongressen behandle den først.

Omfattende demonstrasjoner
Uansett anses ACTA av mange som et alvorlig inngrep i ytringsfriheten. De frykter sensur på tvers av landegrensene. Og de som i dag nyter godt av at det som er brudd på opphavsretten ett land (for eksempel å bryte kopisikring) er fullt lovlig et annet, vil trolig oppleve at denne friheten tar slutt.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Onsdag var det store demonstrasjoner i Polen. Dagen etter toppet det seg ved at parlamentsmedlemmer fra det venstreorienterte Palikot-partiet tok på seg Guy Fawkes-masker-masker a la Anonymous i nasjonalforsamlingen.

Fransk politiker trakk seg
I helga spredte demonstrasjonene seg til Frankrike, med aksjoner i hele 44 byer fra Lille i nord til Marseilles i sør.

Det franske EU-parlamentsmedlemmet Kader Arif trakk seg torsdag fra arbeidet med ACTA,med følgende begrunnelse:

Jeg vil på det sterkeste ta avstand fra hele prosessen som førte til signeringen av denne avtalen. Vanlige borgere ble ikke spurt. Det var mangel på innsyn helt fra begynnelsen. Flere ganger ble signeringen utsatt, uten at noen forklaring ble gitt. I tillegg setter avtalen til side gjentatte resolusjoner fra EU-parlamentet.

Flere demonstrasjoner
Også i EUs «hovedstad» Brussel var det anti-ACTA-aktivister på gatene i helga. I dagene som kommer er det også varslet demonstrasjoner både i Irland, Portugal, Tsjekkia, Slovenia, Sveits og på Malta.

I løpet av februar vil det også være demonstrasjoner i tre byer i vårt naboland: I Stockholm 4. februar, Helsingborg 11. februar og i Göteborg 25. februar.

En liste (som trolig ikke er komplett) finner du HER.

Gjelder ikke Norge – ennå
Her hjemme var det 5. november i fjor demonstrasjon utenfor Stortinget, arrangert av «Prosjekt Chanology».

Norge har så langt ikke skrevet under avtalen. I følge regjeringen er vi ikke pliktige til å følge EU her, siden ACTA ikke omfattet av EØS. Men norske ACTA-motstandere frykter at Norge før eller senere vil skrive under på selvstendig grunnlag, etter press fra USA og EU.

Kilder:
Washington Post
Michaelgeist.ca
International Business Times
Wired.co.uk

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse