Kim Dotcom får ikke bruke Gabons landsdomene i sin nye tjeneste.

Annonse


– Akkurat som YouTube

Fredag i forrige uke stengte politiet fildelingstjenesten Megaupload. Samtidig ble den søkkrike bakmannen Kim «Dotcom» Schmitz og flere av hans medhjelpere arrestert i New Zealand, på anmodning fra amerikansk politi.

Dramatisk aksjon
Arrestasjonene skjedde under en svært dramatisk politiaksjon der til sammen 76 politifolk deltok.

Det ble brukt helikopter og annet tungt utstyr, og mange av politifolkene var bevæpnet. Kim Dotcom låste seg inne i et «panic room» (hemmelig sikkerhetsrom i huset), og politiet måtte skjære seg inn der for å få tak i hovedmannen.

– Har ingen sak
Megauploads advokat Ira Rothken mener på tross av dette at myndighetene ikke har en sak.

– De oppfører seg som opphavretts-ekstremister når de uten varsel tar ned en av verdens største tjenester for lagring i nettskyen. Og det uten at de som blir tatt ned for anledning til å forklare seg i retten først, sier han til Arstechnica.com.

– Akkurat som YouTube
Han mener at de i praksis ikke gjør noe annet enn YouTube.

– Alle anklager de retter mot oss kan også rettes mot YouTube, sier advokaten.

Lyktes med IsoHunt
Rothken er tidligere er kjent som advokaten til Pirate Bay-konkurrenten IsoHunt. Den saken endte med at IsoHunt fikk pålegg om å slutte å indeksere piratkopiert materiale.

Dette har de overholdt i, vel å merke i lovens forstand. Rent praktisk er det ikke noe problem å finne nær sagt hva som helst av kommersielle filmer, musikkalbum og spill på nettstedet.

Også andre ting
Med en slik juridisk bragd i lomma burde Rothen ha godt håp om å gjøre samme kunststykke med Megaupload. I hvert fall med den delen av saken som gjelder medvirkning til ulovlig fildeling.

Megaupload-bakmennene er mistenkt for en rekke andre forhold som det nok er vanskeligere å komme unna, slik som pengeutpressing og hvitvasking.

Mens IsoHunt har karakter av et entusiastforetak med lett idealistisk tilsnitt, framstår Megaupload som et mafiakartell som har tjent store penger på brukernes godtroenhet.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse