ifpi3

Annonse


Platebransjen vil ha «SOPA Pluss»

SOPA-loven ser foreløpig ut til å være lagt på is.

Lang kravliste
Det hindrer likevel ikke platebransjen i å kreve enda flere tiltak og restriksjoner enn hva det omstridte amerikanske lovforslaget legger opp til.

Musikkindustriens internasjonale interesseorganisasjon IFPI. har levert en sju punkts liste med krav som dels samsvarer med loven, dels kommer i tillegg til den.

Disse er:

Annonse


1) Et system som pålegger nettleverandørene å sende advarsler til fildelere. Advarslene skal være gradert i alvorlighetsgrad, og skal ende opp med frakobling fra nettet om ikke advarslene blir tatt til følge. (Tilsvarer Frankrikes HADOPI-lov)

2) Blokkering av nettsteder. Blokkering betyr ikke det samme som fjerning eller, stenging, men er et effektivt middel likevel. Dette fordi nettsteder som ikke er synlige for det store publikum ikke er noe problem lenger. (samsvarer med SOPA)

3) Søkemotorene pålegges å fjerne eller nedprioritere søkeresultater som lenker til nettsteder, tjenester eller enkeltfiler som bryter opphavsretten. Dersom ulovlige nettsteder kommer opp, merkes disse tydelig med «ulovlig».

4) Politiet må pålegge VISA, MasterCard og andre kredittkortselskaper å avslutte kundeforholdet med nettsteder og selskaper som bryter opphavsretten. (Dette gjorde Mastercard og PayPal med Wikileaks på frivillig basis – under henvisning til at nettstedet drev ulovlig virksomhet).

5) Forbud mot annonsering. Annonsører straffes for å bruke penger på nettsteder som bryter, medvirker til å bryte eller burde ha forstått at de bryter opphavsretten.

6) Mobiloperatører pålegges samme restriksjoner som bredbåndsleverandørene. De må blokkere for fildelingssteder og andre steder på nettet som bryter opphavsretten.

7) Søksmålene mot store nettsteder og tjenester må fortsette. Her henvises det til Limewire, som platebransjen klarte å stoppe ved å gå rettens vei. Resultatet ble ifølge IPFI at fildelingen i USA gikk ned fra 16 til 9 prosent.

Gode tider
Disse kravene kommer i en tid der platebransjen delvis har friskmeldt seg selv, og salget av både fysiske plater (CD, pluss et vinylsalg som aldri døde etter at CD-en kom, og som stadig øker) og digital musikk (iTunes, Amazon, samt betalt strømming fra Spotify m.fl.) har gitt inntekter du må tilbake til tidlig på 90-tallet for å se maken til.

Håpet er tydeligvis at struping av den ulovlige fildelingen vil gi enda mer penger i kassa – penger mange mener de ikke ville ha fått dersom fildeling ikke fantes.

Kilde:
Arstechnica.com

Annonse