På eBay har det ligget alt mellom himmel og jord. Også legejournalene til britiske sykehuspasienter...

Annonse


Pasientdata lagt ut på eBay

At sensitive pasientdata kommer på avveier, har vi etter hvert blitt vant til.

Lagt ut for salg
Men at de samme opplysningene om vonde armer, svulster og blindtarmer selges til høystbydende på eBay er derimot ikke hverdagskost.

Det skjedde faktisk i Storbritannia, der det nasjonale helseforetaket NHS (National Health Service) nå er dømt til å betale over 375 000 britiske pund (i overkant av 3,5 millioner norske kroner) for å ha slurvet med sikkerheten.

– Vi er ofre
Dette synes NHS er dypt urettferdig. For det var jo ikke de som la ut materialet.

Annonse


– Vi ble ofre for en forbrytelse. Vi satte ut oppdraget med å ødelegge harddiskene våre til et registrert firma. Dette firmaet solgte dem så på eBay, sier Duncan Selbie som er sjef for NHS i Brighton og Sussex.

Ble aldri solgt
Selbie sier at NHS varslet politiet så snart de merket av diskene var på avveie. Politiet klarte raskt å spore opp diskene.

Selbie mener risikoen for at opplysningene blir publisert for offentligheten er svært lav. Opplysningene ble dessuten aldri solgt.

Hvem er kunde?
Det er uklart hvem som kunne være interessert i å kjøpe slike data.

Men kan se for seg at for eksempel forsikringsselskaper ville være interessert i å skaffe seg informasjon om forsikringstagere som har tegnet eller er i ferd med å tegne helseforsikring.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse