Apple bruker Samsungs SSD (i tilelgg til Toshiba) i sine MacBook Air-maskiner. Nå dobles hastigheten.

Annonse


Vent med å kjøpe ultratynn

Dagens SSD (fastminne-disker) kjører typisk med en skrive- og lesehastighet på 250 Megabyte pr. sekund.

Dobler hastigheten
Men det finnes allerede SSD-er på markedet som er vesentlig raskere. Nærmere bestemt Samsungs 830-serie, som klarer henholdsvis 395 MB/s skriv og 491 MB/s les.

Samsungs eldre 470-serie (247/257 skriv/les) sitter i et stort antall Ultrabooks og finnes i tillegg i Apples populære MacBook Air.

Hva sitter hvor?
Apple bruker også «disker» fra Toshiba i sine Air-modeller, men disse går noe saktere enn Samsungs tilsvarende.

Annonse


Hvilken «disk» som sitter i hvilken maskin, er nesten umulig å avgjøre dersom man ikke måler (eller åpner maskinen, noe vi ikke vil anbefale…).

Fulle lagre
Det er likevel stor sannsynlighet for at det sitter 470-SSD fra Samsung eller en tilsvarende Toshiba-disk i de Air-maskinene som selges i dag.

Samsung er nemlig utsolgt for 470, og selger nå bare 830-typen. Siden grunnen til mangelen etter alt å dømme er at Apple har kjøpt store deler av lageret, drøyer det nok en stund før den kjappere modellen blir brukt.

«Hysj, hysj, hysj – så stille som mus»
Ifølge 9to5mac.com vil 830 trolig bli installert i MacBook Air på «ikke si det til noen»-basis.

En annen mulighet er at Apple venter til de oppdaterer Air-maskinene med Intels Ivy Bridge-prosessor senere i år. MacBook Air er har for øvrig all hardware på plass for å utnytte de raskere diskene.

Kan oppgraderes
Det er mulig å få oppdatert en eksisterende MacBook Air med ny SSD, til mer enn tre ganger standard ytelse.

En Samsung 830-disk i laptop-størrelse med 256GB koster i dag litt over 3000 kroner i nroske nettbutikker. Å åpne en MacBook Air er som sagt ikke for amatører, men det er ofte en smal sak å oppgradere enn tradisjonell, bærbar PC.

Mye annet der ute
Om du ønsker deg noe annet enn Apple (hvilket de fleste fortsatt gjør), burde det allerede være mulighet til å velge seg en ultratynn maskin med ny Samsung-SSD.

Hvilke maskiner dette gjelder, er det imidlertid ikke så lett å få oversikt over.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse