Spania får SOPA-lov før USA.

Annonse


Kommer SOPA i forkjøpet

Den omstridte SOPA-loven i USA er ennå ikke vedtatt, men de fleste regner med at den vil bli det.

Ny regjering
Loven, som tar sikte på å stoppe piratkopiering og ulovlig fildeling, innebærer mye større muligheter for rettighetshavere og myndigheter til å blokkere nettsider.

Rett før jul vant Mariano Rajoy og hans konservative Partido Popular-parti valget.

Kan be om blokkering
Knappe to uker senere brå-innfører den nye regjeringen en lov som til forveksling ligner amerikanske lovforslaget.

Annonse


Dersom den spanske eller internasjonale plate-, spill, plate- eller programvarebransjen skulle ha noe å utsette på en nettside, kan de nå be myndighetene blokkere eller stenge denne innen ti dager.

Den såkalte Sinde-loven ble forkynt på en pressekonferanse av kulturminister Maria Soraya Saenz de Santamaria fredag i forrige uke.

Vaklevoren politikk
Spania har ellers ført en noe vaklevoren politikk på fildelingsområdet. Det er ikke lenger enn to uker siden utvikleren Pablo Soto ble frikjent for å ha laget fildelingsverktøyet Omemo, som fjør det mulig å laste opp og ned anonymt.

I mars 2010 slo en spansk rett fast at det ikke var anledning til å blokkere nettstedet elrincondejesus.com, som regnes som Spanias svar på The Pirate Bay.

I strid med EU-dom
Så sent som i november i fjor slo EU-domstolen fast at både blokkering, filtrering og IP-registrering strider mot EUs regelverk.

Både Frankrike, Storbritannia, Danmark og Sverige har allerede på plass streng lovgiving som tilsynelatende strider mot denne EU-dommen.

Og nå altså også Spania.

Kilde:
El Mundo

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse