Fra før av har vi USB 2, USB 3, Firewire 400, Firewire 800 og ikke minst eSATA. Trenger vi enda en standard for overføring av data?

Annonse


Trenger vi flere porter nå?

De som har en ny iMac eller en MacBook Pro, vil ha en ekstra port i tillegg til USB og Firewire.

USB 3 vinner
Nå kommer den nye Thunderbolt-tilkoblingen for skjermer, harddisker og videoutstyr også for PC med Windows.

Windows-verdenen har så langt satset på USB 3– Siden USB 3 er kompatibelt med Thunderbolt, finnes det eksempler (Sonys Vaio-serie) på maskiner som støtter begge «målføre» gjennom USB 3-porten.

Men først i april blir Windows-maskiner levert med egen Thunderbolt-port.

Annonse


Fordyrer produktene
Den vil trolig bare komme i de dyrere maskinene, for et Thunderbolt-kort fordyrer maskinen med svimlende 20 dollar (119 norske kroner – en stor sum i produksjonsleddet når det gjelder elektronikk).

Det vil derfor bare være snakk om PC-er i den dyrere enden av skalaen i første omgang.

Minner om tidligere krig
Selv om antallet eksterne enheter med Thunderbolt-støtte har økt en del, er det likevel USB som dominerer fortsatt.

Skulle vil sammenligne med noe, måtte det være krigen mellom Firewire og USB. Apple sverget lenge til Firewire, siden USB versjon 1 var altfor tregt til video.

Skille mellom Mac og PC
Da USB 2 kom, gikk mye av lufta ut av den debatten. Og siden gikk Apple vekk fra Firewire på sine bærbare enheter (selv om de fortsatt har Firewire 800 på datamaskinene, men så langt ikke USB 3).

Firewire – både i 400 og 800-utgaver og fullformat og miniplugg – er det ikke ofte du ser på moderne Windows-baserte PC-er.

Og så har vi eSATA…
Oftere ser man eSATA (den eksterne varianten av harddiskgrensesnittet SATA – Serial ATA) . Denne porten var også å finne på Mac en periode, men er nå erstattet av Thunderbolt (som toppmodellen Mac Pro underlig nok ikke har, i motsetning til for eksempel Mac mini).

Det kan se ut som om historien gjentar seg – at Windows-verdenen også denne gangen omfavner en teknologi som ikke vant spesielt mye gehør og som kanskje er på hell.

Parkeres hos proffene?
Mange tror at USB nok en gang vil bli vinneren, og at Thunderbolt vil parkeres i et nisjemarked for videoproffer.

Kilde:
Tom’s Hardware

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse