Palm_Pre

Annonse


Slik kollapset Palm

Palms store satsning for 2011, i samarbeid med HP, var TouchPad – nettbrettet utstyrt med spennende WebOS. Det så ut som en veldig relevant konkurrent til iPad, men produktet varte bare syv uker på markedet, før det ble kansellert. HP la etter hvert ned hele WebOS-prosjektet, og vil gjøre det tilgjengelig som åpen kilde.

I et intervju med New York Times snakker nå flere av de opprinnelige Palm-utviklerne ut, og forteller at produkter som TouchPad hadde aldri en sjanse på markedet.

For mye
Paul Mercer, som tidligere også jobbet for Apple, var ansvarlig for utviklingen av WebOS, og sier at Palms ideer var for ambisiøse og revolusjonerende for at selskapet kunne klare å få dem ut i verden.

De største problemene med WebOS var at operativsystemet bygde på WebKit-motoren, noe som forårsaket at applikasjonene kjørte tregere enn på iPhone, og at Palm ikke klarte å friste tredjepartsutviklere til å jobbe med plattformen.

Annonse


Dessuten ble hele WebOS utviklet over ni måneder, og det ble tatt for mange snarveier til at videre utvikling kunne effektiviseres.

Palm merket også mangelen på dyktige programmere – mange av de flinkeste ble i løpet av 2009 rekruttert av Google og Apple.

Personal-mangel
Videre påpeker flere tidligere ansatte at ledelsen, spesielt Palm-sjefen Leo Apotheker, ikke skjønte hvordan man skulle bygge et effektivt programvaremiljø. Samtidig var det problemer med maskinvaren, da den første Pre-telefonen ble sluppet, kom det mange klager fra kundene på at den var treg og hadde mange feil, og salget gikk sakte.

Når Palm ble kjøpt opp av HP i 2010, var mange av de dyktigste utviklerne i ferd med å slutte – en av de mest profilerte var kanskje Matias Duarte, som i dag er en av de mest sentrale Android-utviklerne, ansvarlig for hele brukeropplevelsen.

Da TouchPad altså endelig kom, var det for sent, nettbrettet klarte ikke å utfordre iPad 2, og hele prosjektet ble raskt avsluttet.

Det er klart at det er mulig å utfordre iOS og Android – Windows Phone er jo i denne posisjonen. Vi får i det minste håpe at andre lærer av feilstegene til Palm.

Kilde:
NYTimes

Annonse