Mange 40-åringer har gode minner om denne maskinen..

Annonse


Mye mer enn en spillmaskin

For 30 år siden denne uka ble Commodore 64 lansert på CES-messen i Las Vegas, USA.

Primitiv begynnelse
Året var altså 1982, og selv om både Apple hadde lansert sin Lisa og IBM for lengst hadde kommet med sin PC var det ennå noen år igjen til slikt ble folkeeie.

Det nærmeste man kom en billig datamaskin til privat bruk var Sinclair ZX 80, som kom allerede i 1980 og som kostet rundt tusenlappen.

Inn i hjemmene
Men denne kunne med respekt å melde ikke brukes til stort, med mindre man syntes det var morsomt å programmere i BASIC, slik at en ball spratt opp og ned på skjermen.

Annonse


Det var først med Commodore 64 (eller C64, som den også ble kalt) at datautstyr for alvor flyttet inn i de tusen hjem.

Til og med på nett
C64 hadde i grunnen alt en datamaskin skal ha, også etter dagens standard. Selvsagt med latterlig lite datakraft i forhold til dagens maskiner.

Men du kunne faktisk bruke den både til tekstbehandling, regneark og gå på nett via oppringt samband og datidens primitive, tekstbaserte elektroniske oppslagstavler (BBS).

Spill-suksess
Det var likevel spillene som gjorde C64 til en publikumssuksess. Det fantes stort utvalg, og det var nesten utrolig hva den den beskjedne CPU-en var i stand til, både når det gjaldt spillbarhet og grafikk.

En C64 kostet 6000 kroner da den ble lansert, men sank til halvparten noen år senere. Til sammenligning kunne «ekte» PC-er koste opptil 40-50 000 kroner da de først ble gjort tilgjengelige for vanlige forbrukere.

C64 hadde konkurrenter, og fikk etter hvert flere. Men det er liten tvil om at den er den mest populære 8-bitsmaskinen i historien.

Relansert i fjor
Så populær at den ble relansert i en oppdatert versjon før jul i fjor.

En rikt illustrert historisk gjennomgang finner du på Reghardware.com.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse