Asus Zenbook UX31 er en av de grommeste Ultrabook-modellene på det norske markedet i dag. I dag koster den 9000. Om ett år kan den komme til å være langt kraftigere, tynnere og bare koste 6000.

Annonse


Tynnere, kraftigere og billigere

PC-bransjens svar på Apples Macbook Air er såkalte Ultrabooks: Små, tynne og elegante Windows-maskiner som er lette og ta med seg, men som samtidig er fullblods PC-er.

Alt blir annerledes
Noen modeller, som Asus Zenbook UX31 og Acer Aspire S3, har allerede dukket opp på det norske markedet.

Men flere kommer. Og de blir ganske annerledes enn det vi har sett hittil, skal vi tro verdens største brikkeprodusent, Intel.

Først tykkere, så slankere
Først av alt: Skjermstørrelsen. De fleste av dagens «Ultrabøker» har 13-tommersskjermer og har en tykkelse på 1,8 cm eller mindre.

Annonse


I framtida kommer det både 14- og 15-tommere. Disse vil være noe tykkere en dagens 13-tommere, sannsynligvis over 2 cm når de klappes sammen.

Tynnere enn Air
Men så vil det skje noe i løpet av 2013. Da kommer nemlig Intel med sin Haswell-brikke (oppfølgeren til Ivy Bridge) for massemarkedet. Denne gir mulighet for både 13. 14 og 15-tommere med ned til 1,4 centimeters tykkelse, og fremdeles beholde ytelsen man forventer av en kraftig bærbar.

Til sammenligning er en MacBook Air i dag 1,7 cm tykk (gjelder både 11 og 13-tommersutgavene).

Dobler igjen
Så har vi ytelsen. Også her vil det skje dramatiske ting framover, spesielt for deg som planlegger å bruke maskinen til spill.

I dag kommer Ultraboks med en utgave av Sandy Bridge-brikken, som gir dobbelt så bra grafikkytelse som den første utgaven. Når de neste år kommer med Ivy Bridge, vil ytelsen dobles enda en gang. Og med Haswell skrus ytelsen enda noe hakk opp.

Intel oppgir at 90 prosent av de vanligste spillene om to år vil kunne kjøre på de små maskinene.

Kombinert pekeskjerm
Når det gjelder brukervennligheten, spår Intel at stadig flere modeller vil kombinere nettbrettfunksjon med laptop. Det vil si at du enten kan ta av skjermen og bruke den som nettbrett, eller starte programmer og gå inn på nettlenker direkte fra skjermen mens den sitter på tastaturdelen.

Det hjelper likevel ikke at maskinene er flotte og se på og kjappe og bruke dersom det bare er aksjemeglere som kan kjøpe dem.

Prisfall på 3000
Intel mener derfor at prisen på en gjennomsnittlig Ultrabook vil synke fra 900 dollar i dag til under 600 dollar i løpet av 2012.

I dag kan ser det ut til at vi nesten kan bruke tiganger’n på amerikanske PC-priser i forhold til norske. Og regner vi slik, vil altså prisen synke fra typisk 9000 kroner for en kraftig Ultrabook som Asus Asus Zenbook UX31 til rundt 6000 kroner neste år.

Kilder:
Techspeak.com
CNet.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse