Dette kan bli resultatet om amerikanske politikere får det som de vil.

Annonse


– Dette er sensur, sier Google

Denne uka debatteres den såkalte SOPA-loven (Stop Online Piracy Act) i den amerikanske Kongressen.

Må fjerne adresser
Blir den vedtatt, kommer både Google og alle andre til å bli pålagt å sensurere vekk lenker til Pirate Bay, IsoHunt, Torrentz.eu og andre nettsteder som videreformidler tilgang til piratkopiert materiale.

Samtidig åpner loven for å fysisk fjerne adressene fra nettet, også om de er registrert andre steder enn i USA.

Sterke protester
Lovforslaget er naturlig nok svært omstridt, og debatten har gått høyt i USA i lang tid. De sterkeste protestene kommer likevel fra nett- og IT-bransjen.

Annonse


Selskaper som Google, eBay, Facebook, Twitter, LinkedIn, Mozilla. Tumblr og Zyunga har skrevet under et opprop som tar klart avstand fra lovforslaget.

Det samme gjør brorparten av USAs store bredbåndsleverandører.

– Drakonisk løsning
– Denne løsningen er drakonisk. Loven vil kreve at nettleverandørene fjerner adresser fra nettet. Sist jeg sjekket, var slik kjent som sensur, sier Googles styreformann og tidligere toppsjef Eric Schmidt i en meget krass uttalelse.

I det felles brevet som er underskrevet av brorparten av de som teller i amerikansk IT-industri heter det:

– Vi er bekymret for at disse tiltakene kan utgjøre en alvorlig risiko for innovasjon og arbeidsplasser innen vår industri. Det kan også bety en trussel mot nasjonens datasikkerhet.

Pengefolket er mot
Også pengefolk som lever av å investere i IT-industrien tar kraftig til motmæle.

– Denne loven ble skrevet av innholdsindustrien uten noen innspill fra teknologiindustrien. Og de prøver å råkjøre den gjennom det politiske systemet uten innspill fra IT-industrien, sier Fred Wilson i investorselskapet Union Square Ventures.

Kan bli flertall
Så langt ser det ut til at det er flertall for loven i Kongressen. Både demokratene og republikanerne synes å være enige, og protestene fra de folkevalgte er få og svake.

Dermed kan IT-bransjen komme til å kjempe forgjeves mot det nye regimet på nettet.

– Fullstendig bak mål
– Det virker fullstendig bak mål når du hører overdrevne påstander om at denne loven vil åpne for en flodbølge av kontroll fra myndighetenes side, sier den demokratiske representanten Mel Watt fra North Carolina.

Han får følge av sin politiske motstander, republikaneren John Conyers fra Michigan:

– Ideen om at denne loven truer fri informasjon er helt ubegrunnet, sier han.

Kilder:
Cnet.com
BBC

Annonse