Det svenske Piratpartiet var først ute. Her under demonstrasjonene i forbindelse med rettssaken mot Pirate Bay.

Annonse


Piratpartier i 61 land

Etter at Pirate Bay-gutta fikk sine strenge dommer i 2009, meldte 18 000 svensker seg inn i Piratpartiet.

Fikk 7,1 prosent
Samme år ble to av deres kandidater stemt inn i EU-parlamentet med hele 7,1 prosent av de svenske velgerne bak seg.

Den politiske medvinden førte til at det ble startet søsterpartier i en rekke land, blant dem Tyskland, Frankrike og USA.

61 partier
Også Norge har et piratparti, som vel å merke så langt ikke har vært synlig på den politiske himmelen.

Annonse
Til sammen 61 land har ifølge den felles piratportalen pp-international.net nå organiserte piratpartier. Og flere er på vei med etableringer.

Fikk 15 representanter
I Tyskland klarte Piratpartiet i september å erobre intet mindre enn 15 plasser i delstatsparlamentet for hovedstaden Berlin. Samtlige av partiets kandidater ble stemt inn.

Også i Frankrike er piratpartiet i sterk vekst, ikke minst på grunn av den forhatte HADOPI-loven, som kaster ulovlige fildelere av nettet dersom de blir tatt.

Verdensomspennende bevegelse
Ifølge BBC snakker vi om en ny, verdensomspennende folkebevegelse med et sett av flaggsaker som er lette å få øye på.

Foruten fildeling og kopiering er piratene også opptatt av mer åpenhet, mindre overvåking (nei til Datalagringsdirektivet) og mindre makt til dominerende, private selskaper.

Fra Wikileaks til Wall Street
De heier på varslernettstedet Wikileaks (om ikke på Julian Assange). De ser på de ideologiske hackerne i LulzSec og Anonymous som forbilder.

Mange er også engasjert i protestbevegelsen Occupy Wall Street-bevegelsen, som startet i New York og nå har spredt seg til store deler av verden.

Ungdomspartier
Og det er ingen tvil om at det er unge mennesker som engasjerer seg. I Storbritannia var en av kandidatene til Parlamentsvalget bare 19 år. Mens «gamlefar» i partiet er 41.

Den politiske eliten har så langt sett på Piratpartiet som en lett plagsom kuriositet, på linje med husokkupanter og antiglobaliseringsaktivister.

Blir tatt alvorlig
Etter at de har begynt å komme seg inn i viktige beslutningsorganer, har tonen blitt en annen. Om ikke annet ser politikerne nå at de ikke lenger helt ustraffet kan vedta lover som innskrenker borgernes frihet på nettet.

Men viktigst av alt: Piratpartiene har fått både media og politikere til å forstå at nettbrukere kan være en pressgruppe. Og at det blir stadig flere av dem…

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse