Mango-33

Annonse


Dette er veldig bra, Microsoft!

Da har dagen endelig kommet: Windows Phone skal ta steget opp en divisjon, begynne å måle seg med de store gutta.

Nesten et helt år er gått siden det elegante, men litt uferdige operativsystemet ble sluppet, og til tross for at det har vært tilgjengelig i Norge, manglet det støtte for språket, tilgang til nettbutikken og mange andre relevante tjenester.

Nå, som Mango-oppdateringen rulles ut, skjer det to ting: Selve operativsystemet blir betydelig forbedret, med over 500 store og små nyheter. Og samtidig kommer det altså støtte for norsk språkdrakt, norske tjenester og applikasjoner.

Vi har brukt en ferdigutviklet norsk Mango i flere uker, og er blitt veldig glad i Microsofts mobile utfordrer. Vi har lenge sagt at dette operativsystemet trenger mer oppmerksomhet, og vi håper virkelig at det får det nå.

Annonse


Helt gjennomtenkt
I våre øyne er Windows Phone betydelig mer interessant enn iOS eller Android. Et system det er genuint gøy å bruke, som føles levende, smart, og samtidig ser skikkelig lekkert ut rent designmessig. Vi er lei av statiske rutenett med ikoner, og vi falt raskt for Microsofts konsept med fliser som hele tiden oppdateres og animeres. Samtidig er graden av brukervennlighet veldig høy, det er helt ukomplisert å navigere seg gjennom menyer og finne frem til det du trenger.

Windows Phone har alltid vært raskt, men nå, med Mango, er opplevelsen enda raskere, enda mer responsivt og kjapt. Innenfor vanlig bruk er det så å si umulig å oppleve hakking eller treg respons, og vi har hele tiden brukt en førstegenerasjons WP7-telefon med 1 GHz-prosessor. Kommende mobiler blir enda raskere, noe som potensielt blir nyttig i spill og andre mer krevende programmer.

Så, WP er nå på norsk. Fullt oversatt, og med norske tegn integrert i det virtuelle tastaturet. Og ordbok innebygd. Alt fungerer fint, vi har ingenting å utsette på opplevelsen, men vi har merket noen små bugs når det gjelder enkelte ord i ordboken.

Bruk penger
Samtidig får vi også brukt tjenestene som har vært utilgjengelige tidligere. Vi har brukt Windows Phone 7 før, lagde en amerikansk juksekonto for å i det hele tatt kunne bla gjennom applikasjonsbutikken, vår Xbox Live-konto fungerte ikke, og så videre.

Nå er alt dette løst. Vi logget oss inn med vår vanlige Windows Live-adresse, og fikk øyeblikkelig kontakt med alle våre MSN-venner, Xbox Live og Marketplace. Vi kan nå også kjøpe applikasjoner med de samme norske kredittkortene som er registrert i Xbox Live-systemet.

Du har full oversikt over Xbox-kontoen din.
(Ill.: Thomas Marynowski)

Xbox Live-integrasjonen er imponerende lekker. Tjenesten har en egen flis på hovedmenyen, og når vi åpner den, hentes inn vår «avatar» som vi har laget på Xboxen. Vi får full oversikt over alle achievements fra 360-spill, alle vennene våre innenfor Xbox Live-nettverket, meldinger og annen informasjon. Det er skikkelig stilig, og det er godt at denne tjenesten når er tilgjengelig for alle med norsk Xbox Live.

Det samme gjelder som sagt Marketplace, som er helt åpent og tillater kjøp med norske kredittkort.

Mangler litt
Noen av slike lokale tjenester ser fremdeles ut til å ikke fungere: En del av Bing-systemet skal blant annet liste opp relevante steder i nærheten av der du befinner deg (for eksempel restauranter eller butikker), men der er det ingen innhold å hente.

Bing-integrasjonen er for øvrig blant de store nyhetene i Mango. Søk er mer bakt inn i hele opplevelsen. Et eget søkeikon finnes i oversikten over applikasjoner, slik at du slipper å skrolle gjennom hele skjermen. Tilsvarende ikoner finnes mange andre steder, slik at det uansett skal være enkelt å finne frem elementer du trenger. Det vi ikke liker er at søkeknappen på telefonen ikke er kontekstsensitiv. Denne åpner den dedikerte Bing-applikasjonen uansett hva du ellers gjør på telefonen. Du kan ikke bruke knappen til å søke gjennom vennelisten, for eksempel. Kartapplikasjonen bruker også Bing-kartene, noe som er en dårligere løsning enn Google Maps på Android.

Bing-applikasjonen har også en funksjon som skanner inn tekst, strekkoder og annet innhold, og ligner egentlig en del på Google Goggles. Det skal blant annet kunne oversette tekst, men dessverre støttes det ikke i Norge enda. I tillegg er det bygget inn en Shazam-aktig algorytme for å kjenne igjen musikk, heller ikke funksjonelt i Norge.

De aller viktigste forbedringene i Mango konsentrerer seg om ditt sosiale liv og nettsky.

Sosialt i fokus
Integrasjonen med Facebook og Twitter er enda mer gjennomtenkt enn før, og du trenger knapt å bruke dedikerte applikasjoner.

Alt skjer gjennom «Meg»-flisen. Når du trykker på den, får du mulighet til å oppdatere dine statuser på tvers av tjenester, sjekke inn på Facebook-steder, se gjennom varslene og så videre.

Fra nå av må du aktivt velge å bli overvåket av Mango.
(Ill.: Thomas Marynowski)

Personer-flisen er stedet der du får oversikt hva alle dine venner foretar seg, altså alle oppdateringene fra sosiale nettverk, kontaktene du nylig har snakket eller meldt med og full liste over alle dine bekjentskaper. Du kan heldigvis sette opp filtre over hvilke kontakter som skal vises, eller så kan listen raskt bli lang og kaotisk.

De sosiale nettverkene glir også over til tekstkommunikasjon. Det er interessant: Facebook-chatten er nå integrert med SMS, og det samme er MSN-meldingene. Potensialet er stort. Når du har koblet alle kontaktene dine sammen og logget deg på Facebook, kan SMS og Facebook-chat flettes sammen i en meldingsliste. Vi opplevde at det fort kan bli mye meldinger, og logget oss av Facebook, men konseptet er likevel artig.

Du kan selvsagt dra alle kontaktene dine til hovedskjermen som egne fliser, og disse oppdateres jevnlig med vedkommendes nyheter. Du kan også lage grupper, som også kan få egne fliser på skjermen – så skal du sende melding til alle dine arbeidskolleger, er det ekstremt enkelt å gjøre. Og igjen, alle flisene blir jevnlig oppdatert, noe som gir hele skjermen en levende effekt.

Del med verden
Over til andre nett-tjenester: Nesten alt du foretar deg kan kjapt deles til andre. Enten det er webadresser eller bilder du har tatt. Eller Office-dokumenter. Integrasjonen med SkyDrive gjør blant annet at alt du tar av bilder blir automatisk lastet opp til nettskyen, for eksempel.

Nettleseropplevelsen er også dramatisk forbedret. Mangos nettleser bygger faktisk på Internet Explorer 9, og er merkbart raskere enn den forrige Windows Phone-varianten. Vi synes Android fremdeles gir bedre ytelse, og IE9 støtter heller ikke flash, men alt tatt i betraktning er nettsurfingen på Windows Phone nå kjapp, elegant og uproblematisk. Manglende støtte for flash og silverlight kan jo diskuteres, Microsoft mener selv at det er fordel å ikke støtte noen plugins, med tanke på stabilitet og batteri.

Flere på en gang
Flere Mango-nyheter: Multitasking er noe som mange vi sette pris på. Det er ikke multitasking av den reneste sorten, systemet tar «bilder» av applikasjonene du kjører og lagrer tilstanden de er i, og når du holder inne tilbake-knappen, kan du bytte mellom de sist brukte programmene. Det fungerer forsåvidt helt fint, men vi trekker litt for det visuelle. Multitaskingen er rett og slett mindre attraktivt designmessig enn resten av OSet, og fremstår som ganske kjedelig. Dessuten må tredjepartsapplikasjoner være programmert til å kunne kjøre i bakgrunnen, noe som sikkert tar litt tid.

Nå er det støtte for e-post-tråder.
(Ill.: Thomas Marynowski)

Alle som bruker mye e-post vil garantert sette pris på hvor mye bedre Outlook er blitt. Du kan legge inn flere kontoer som vises samtidig (for eksempel Gmail og Exchange sammen), og det støttes nå trådvisning, slik at du lettere kan lese gjennom utvekslinger med samme kontakt. Veldig elegant.

Det er mye mer vi oppdaget med Mango som gjør hele opplevelsen lettere – forbedringer i kalendervisningene (for eksempel full støtte for Facebook-eventer i kalender, veldig nyttig for undertegnede som blir invitert til flere titalls fester ukentlig), flere innstillingsmuligheter, bedre strømstyring og bedre medieavspillingsmuligheter. Ikke alt av dette er relevant for oss personlig, men vil sikkert bety mye for andre.

Fokus på norske utviklere
Men det er klart, applikasjonsutvalget er fremdeles svakere enn hos Android og iOS, Bing er fremdeles ikke så komplett som Google, og det finnes andre elementer vi kan pirke på. På den andre siden liker vi hvordan Microsoft har integrert så mye inn i systemet og Bing-applikasjonen at behovet for egne, separate programmer minsker. Det er uansett duket for lansering av flere norske apps. Programmer som Oslo Bysykkel, Trafikanten og værmelding fra Yr finnes allerede, og vi har sett kommende applikasjoner fra Posten (med noen veldig innovative sporingsmuligheter), Wimp, Sparebank 1, NRK og mye mer. Mye av det er veldig lovende, og mye av det skal være tilgjengelig over de kommende ukene.

Vi gjentar det vi sa innledningsvis, vi synes at Windows Phone er noe av det mest interessante akkurat nå. Det skiller seg fra andre mobile operativsystemer, krever litt annerledes tankegang og bruksmønster, men det er akkurat det vi liker med det. Vi tror og håper at flere utviklere vil satse på operativsystemet og at Microsoft vil fortsette å oppdatere det med mer interessant funksjonalitet. Med Mango – og norsk språk – fremstår WP uendelig mye mer komplett enn det gjorte for ett år siden, og nå nøler vi ikke med å anbefale det til alle som er ute etter noe ordentlig nyskapende på mobilen.

Mango-oppdateringen på norsk rulles ut til alle eksisterende WP7-mobiler fra og med i dag, og utover oktober og november kommer det nye telefoner fra Samsung, HTC, LG og ZTE med norsk Mango forhåndsinstallert. Vi fikk bekreftet at det ikke kommer noen Nokia-telefoner med Windows Phone til norske butikker før jul.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse