Professor Harald Haas er spesialist på lysbasert teknologi. Han mener at vi i framtida kan få nett via alle Jordas lyspærer.

Annonse


Hvorfor ikke bruke lyspæra?

Professor Harald Haas ved universitetet i Edinburgh, Skottland har tidligere jobbet med lysdioder for trådløst nett i fly.

Glem WiFi – her er LiFi!
Nå tar han steget videre. Han mener rett og slett at de anslagsvis 14 milliardene med LED-baserte lyspærene kan fungere som en form for basestasjoner for overføring av trådløst nett.

Haas tror rett og slett at LiFi vil erstatte WiFi

Mange fordeler
Fordelene er mange. Først og fremst at nettet blir gratis, rent energimessig. Du har jo allerede på lyset, og nettet kommer bare som en ekstra bonus.

Annonse
Og så er det utbredelsen. Det er jo lyspærer av ett eller annet slag så å si i hvert eneste rom verden over. Det betyr at nettet kan bli tilgjengelig overalt der det finnes elektrisk lys.

Ifølge Haas trenger ikke lyset være sterkt. Teknologien er slik at også veldig svakt lys vil fungere.

Mye sikrere
Og så har du sikkerheten. Tradisjonelle radiobølger av den typen som i dag brukes til trådløst nett går gjennom vegger, og kan dermed fanges opp av uvedkommende.

Dette skjer ikke med lys. Lyset stoppes når det ikke synes lenger. En nettkilde kan dermed snus, for eksempel i et rom, slik at ingen andre enn den personen eller de personene som ser lyset får glede av signalet.

Harald tegner og forteller
Vi skal ikke gå i tekniske detaljer her,m nmen i stedet overlate ordet til professoren selv. Her er en video fra et foredrag han holdt på TED Global konferansen i juli:

Du finner også en artikkel om Harald Haas’ teorier i The New York Times.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse