Her er oversikten over åpne apps, disse er til enhver tid tilgjengelige.

Annonse


Se, så stilig

Nokia overrasket mange da de kunngjorde N9 på tirsdag. Det er en superstilig telefon som kjører et operativsystem mange har glemt, nemlig MeeGo. Hvorfor kommer den nå, midt under Nokias omstilling til Windows Phone 7? Har den noen fremtid?

Det er klart at denne MeeGo-satsningen er et eksperiment for Nokia. De innrømmer det selv ovenfor oss – selger N9 bra, kommer det kanskje flere MeeGo-mobiler, men ingenting er avgjort.

Årets fineste?
Men du verden så fin den er. Det er kanskje her styrken til N9 ligger, det elegante designet og det flotte grensesnittet vil muligens tiltrekke seg folk som ikke er så opptatt av hvilken OS som kjører i bakgrunnen, de vil bare ha en kul smartmobil som har alle funksjoner de trenger.

Annonse


Sånn sett kan N9 levere. Mobilen er virkelig digg å holde i. Ett stykke sofistikert plast, nesten ingen knapper, en nydelig skjerm som delikat buer innover, skikkelig minimalistisk design, alt dette gjør at N9 fremstår som en dyr og elegant mobil som det er vanskelig å ikke bli imponert av.

Herlig skjerm
Skjermen er 3.9 tommer stor og bruker AMOLED-teknologi, så sortnivået og fargegjengivelsen er imponerende. Nokia har også tettet til avstanden mellom glasset og selve displayet, slik at det fremstår som om menyene er nesten klistret til skjermen. Det er veldig stilig.

Og operativsystemet da? MeeGo ligger under, mens Nokia har satt sammen et eget skall som har et par veldig unike egenskaper. Som sagt, det er nesten ingen knapper her, for eksempel ingenting som tar deg tilbake til hovedskjermen. I stedet drar du fingeren til høyre for å avslutte gjeldende applikasjon og gå tilbake til menyen. Applikasjonen du bruker blir ikke helt lukket, den blir bare minimert og plassert på en egen skjerm som gir deg oversikt over alt du har brukt i det siste.

Fullt kjør
Multitasking trekkes frem som kanskje det viktigste med telefonen. Alle apps du har brukt nylig, til og med separate nettleservinduer, alt sammen forblir åpent på denne egne skjermen. Nokia nekter å gi noe tall på hvor mange applikasjoner som kan kjøre samtidig, de mener at dette er telefonen og operativsystemet skreddersydd for, og at brukerne ikke vil oppleve noen forsinkelser selv med masse prosesser kjørende samtidig.

Den tredje hovedskjermen, ved siden av applikasjonene og multitasking, viser en oversikt over både telefonens varslinger (meldinger, anrop) og mater inn innhold fra Facebook og Twitter.

Her leker vi med mobilens funksjoner:

Nokia lover også en solid nettopplevelse, takket være en WebKit 2-basert nettleser. Vi testet det, og får inntrykk av at sidene laster inn tregere enn hos konkurrenter, men når de først er lastet inn, er skrollingen meget rask.

Applikasjonene er også et lite problem – N9 bruker Nokias Ovi-butikk, men det er egne apps for MeeGo, og egne for selskapets Symbian-mobiler. Porteringen mellom de to plattformene skal være meget enkel, men det sier seg selv at per i dag er ikke utvalget stort.

Andre funksjoner Nokia nevner er et godt kamera som tar bilder i 8 megapiksler og filmer i 720p, samt Ovi-kart som også inneholder full oversikt over kollektivtransport i verdens storbyer, også i Oslo.

Interessant
Totalt sett er førsteinntrykket av N9 overraskende positivt, men vi er selvsagt avventende til hele konseptet med å lansere en MeeGo-basert telefon nå. Det blir spennende å se hvordan mottakelsen blir da den slippes i norske butikker i september. Telefonen blir for øvrig eksklusiv til Telenor i 2011, og prisen er ikke helt avklart.

Vi kommer tilbake med mer om N9 nærmere lansering.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse