Windows 8 er i hovedsak et nettbrett-OS, men Microsoft tjener mest penger på bedrifter som enda ikke har adoptert nettbrett i særlig stor grad. Da er det Windows 8-bærbare og stasjonære de må overtale IT-sjefene å kjøpe.

Annonse


Og jeg som trodde han feiga ut

Med Windows Phone og Windows 8 prøver Microsoft desperat å re-introdusere seg selv for forbrukerne, men selv om de er desperate betyr det ikke at kampen er over. Langt ifra.

Dette blir spennende

Microsoft har etter alle solemerker fortsatt en vilje til å slåss for det de tror på. Ingen kan komme å si denne gang, at Microsoft, giganten som meide ned all konkurranse på nittitallet og holdt sitt stramme grep på markedet med nær sagt null innovasjon, har utført det samme stuntet i dag, det er rett og slett ikke sant.

Selskapet ligger etter på de viktigste nye markedene hva angår nye formfaktorer, men med Windows 8 demoen viser selskapet at selv om mange viktige toppledere har forlatt Ballmer er det fortsatt personer igjen med rikelig av talent.

De tør og de må

Med Windows 8-nettbrett UIet viser de for hele verden at de kan og tør å fortsette Windows Phone-designprinsippene og levere det i Windows. Det er med en gang noe vanskelig å fatte hvor stor og viktig Microsofts beslutning er, så la meg forklare:

Annonse


Her har vi et selskap som mer eller mindre ikke har gjort noen brukergrensesnitt-endringer siden 1995, men når de først gjør endringen, for de vet de må, er det friskt. Ja, det Microsoft driver med føles nytt, friskt, elegant og kanskje til og med litt sexy, vi rødmer ikke, men det er ikke langt unna.

Jeg tør vedde på at Steve Ballmers smarteste beslutning siden han ble sjef var å satse på Xbox og Zune-folkene i selskapet. De har vist seg å være innovatørene, noe vi endelig ser fruktene av også i Microsofts største og viktigste juvel: Windows-plattformen.

Kjappere enn din egen skygge

La oss snakke litt mer om hva vi faktisk så i demo-klippet. Et ekstremt kjapt grensesnitt. Jeg har ikke sett noe annet UI oppføre seg så kjapt og samtidig kjøre i sameksistens med det tradisjonelle Windows skrivebordet og det uten synlig ytelsestap. Nå snakker jeg kun UI-opplevelsen. Hvor snappy tunge applikasjoner som spill vil kjøre vet jeg ingenting om, men Windows Phone har vist seg å kjøre akseptabelt også på middels kraftig maskinvare.

Legg merke til de små detaljene. F.eks. hvordan de har videreført Aero Snap-prinsippet fra Windows 7 og introdusert det i multitasking og ikke minst implementasjon av et tommel-tastatur. De har tenkt på alle mulige maskinvare-design.

Jeg har tidligere kommentert Apples og Microsofts tilnærming til grensesnitt. Mer om dette her.

Det Microsoft nå prøver på er svært vanskelig å gjennomføre på en god måte, langt vanskeligere enn å satse på et fåtall enheter i et lukket økosystem (Apple), men om de klarer det er gevinsten desto større.

To mulige utfall: Et stort nederlag eller en stor seier

Å ha ett OS med to helt separate UI bør på alle måter skremme vannet av Apple og Google. Hei, Schmidt, hva var det du sa på årets D9 om at Microsoft ikke kan innovere?

Det er like tullete som å påstå at de første versjonene av Android var en silkemyk berørings-opplevelse og at Android Market ikke har like store utfordringer som iOS, bare på en helt motsatt måte hva angår app-politikk. For ikke å nevne Microsoft som har et lavt antall tilgjengelige applikasjoner i forhold til sine konkurrenter.

Greia er at Microsoft har et operativsystem som ikke bare liker all mulig maskinvare, men viktigst av alt: Alle mulige pekeenheter. Eksempel: Du jobber i tradisjonelle Excel med tastatur og mus i gamling-Windows, men når møtet starter eller man må hive seg av gårde har man på sekundet et alternativt UI, et fullverdig nettbrett-UI som ikke bare oppfyller kravene til en god berøringsopplevelse, men som også ikke gjør det til en nødvendighet å ha en tablet og en laptop. I hvert fall i teorien.

For finnes det ikke smarte maskinvare-design hjelper det ingenting hvor godt OSet er når det skal ut og lufte seg.

Maskinvare-partnerne venter, Microsoft

Det er ikke det at Microsoft ikke har et gigantisk maskinvare-partnernettverk, problemet har vært at de ikke har hatt programvare som har fungert på alle de forskjellige formfaktorene fra tablets til stasjonære. De hintet om det i Windows 7, men la oss være ærlige, det var en dårlig vits.

Men nå har de akkurat dette og det kan sette en stopper for den massive veksten konkurrentene har opplevd i det nye, spennende nettbrett-markedet. Faktisk kan Microsoft, om alt klaffer, drepe betydningen av nettbrett, tablets, slates, eller hva man må velger å kalle dem. Er det en maskin og det kjører Windows 8 er det igrunnen alt du kan ønske deg. Vel, det er i hvert fall Microsofts store drøm og konkurrentens verste mareritt.

Knallhard konkurranse? Ja takk.

Det er merkelig hvordan markedene endrer seg i takt med kraftig innovasjons-akselerasjon og hvordan man håper at den knallharde konkurransen skal fortsette.

Det er kjipt å være ultra-fanboy om dagen. For alle oss andre er ikke den digitale verdenen vært mer spennende enn den er akkurat nå som alle selskap tråkker opp en ny sti.

Knallhard konkurranse og et utall forskjellige tilnærminger og filosofier er årsaken.

Jeg vil at Microsoft skal være en del av denne konkurransen nå. Ikke fordi de skal være med for enhver pris, men fordi de i løpet av en 2 minutters video overbeviste 10 år med tungsinn å slippe taket og faktisk bli engasjert, motivert og ikke minst glad over å se at selskapet kan gjøre godt arbeid (underholdningsavdelingen har hatt større hell med akkurat det de siste årene).

De må bare bli presset veldig hardt og belæres av konkurrenter og kunder over lengre tid. En forvokst baby, om du vil.

Neida, Microsoft har cojones igjen, selv om de har virket impotente mange ganger siden 1975.

Har du ikke peiling på hva jeg skriver om? Dette oppklarer det meste:

Microsofts første offisielle demonstrasjon av Windows 8:

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse