Røde Oktober har angrepet over 36 land siden 2007.

Annonse


Microsoft: – Nordmenn er naive

Microsoft har utført det de beskriver som verdens største sikkerhetsundersøkelse og nordmenn kommer dårlig ut.

– Naive og med dårlig dømmekraft

Konklusjonen fra Microsoft er klinkende klar: Nordmenn er naive på nett og lar seg lure av skadelige programvare. Ikke bare det, nordmenn har også dårlig dømmekraft, kommer det frem av i rapporten.

– Mange nettbrukere tenker seg ikke om når de klikker på linker, laster ned filer fra venner eller surfer på nettet.

Nordmenns vaner på nettet preges av naivitet og dårlig dømmekraft, mener Microsofts sikkerhetssjef Ole Tom Seierstad, men presiserer at når det kommer til bruk av antivirus- og antispionprogrammer blir vi stadig flinkere.

Annonse


Koobface ikke lenger utbredt

Et eksempel på en ondartet trojaner som spredte seg svært fort og aggressivt var Koobface. Koobface ble funnet på 17 prosent av de infiserte PCene, heldigvis er den ikke lenger på topp 10-listen i Norge.

Rapporten, «Microsoft Security Intelligence Report», er en analyse av over 600 millioner datamaskiner fra juli til desember 2010.

Svært sosialt aktive på nett

– Norske nettbrukere er blant de mest aktive i sosiale medier i verden. Gjennom sosialt konstruerte skadelige programmer lures norske brukere til å stole på sider som utgjør trusler.

Med enkle forholdsregler, bedre opplæring og hyppigere oppdatering av programvare kan mange av disse truslene elimineres, sier Ole Tom Seierstad.

Truslene med størst utbredelse i Norge er falsk adware, dette er programmer som viser annonser. Dernest kommer de langt skumlere trojanerne på plass nummer to, programmer som kan ta full kontroll over en hacket maskin.

NSFI enige

Men ta ikke Microsoft på ordet, også Tore Larsen Orderløkken, adm. dir hos Norsk senter for informasjonssikring er enig:

– Resultatene fra undersøkelsen stemmer godt overens med våre erfaringer.

Stadig flere av henvendelsene vi mottar kommer fra enkeltpersoner og virksomheter som har vært utsatt for vellykkede angrep, og der betalinger for blant annet falsk antivirus har gått til de kriminelle miljøene. Nå må den sosiale brannmuren på.

Orderløkkens oppskrift for å holde maskinen borte fra farlige programmer og annonser er enkel:

– Bruk leverandørenes hjemmeside ved oppdateringer, gjør et søk i en søkemotor på programmet for å finne ut om det er seriøst, og bruke ditt installerte og oppdaterte antivirusprogram for å sjekke datamaskinen.

De mest utbredte skadeprogrammene på norske PCer

Fra Microsofts pressemelding:

1. JS/Pornpop – er funnet på 19,2 prosent av infiserte norske PCer. JS/Pornpop er et generisk navn for spesielt konstruerte Javascript-objekter som er laget for å vise pop-ups for annonser, vanligvis med pornografisk innhold.

2. Clickpotato – er funnet på 8,9 prosent av norske infiserte PCer. Er et program som viser pop-ups og reklamemeldinger basert på brukerens nettvaner.

3. Renos – er funnet på 8,3 prosent av norske infiserte PCer. En “familie” med programvare som laster ned falske sikkerhetsprogrammer som i virkeligheten er trojanere. Dette er en nedgang i forhold til siste periode, hvor Renos var mest utbredt i Norge.

4. Zwangi – er funnet på 8,0 prosent av norske infiserte PCer. Et program som kjører i bakgrunnen og modifiserer nettleseren til å åpne visse nettsider.

Data hentet fra følgende programmer og tjenester

* Hotmail (over 280 millioner aktive brukere)
* Internet Explorer (verdens mest brukte nettleser)
* Microsoft Forefront Online Security for Exchange
* Microsoft Security Essentials
* Malicious Software Removal Tool (brukerbase på over 600 millioner unike PCer)
* Bing

Kilde:
Microsoft Pressemelding
Microsoft

oversikt

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse