Det er i dag 20 år siden den aller første Linux-versjonen dukket opp. Linux-pappa Linus Torvalds gjør opp status.

Annonse


Derfor slår ikke Linux an

For temmelig nøyaktig 20 år siden dukket den første Linux-kjernen opp. Det feirer det franske Linux-nettstedet Linuxfr.org med et langt og grundig intervju med Linux-far selv, Linus Torvalds.

God butikk
Linux, eller GNU/Linux som er den korrekte betegnelsen, er en familie av frie operativsystemer.

Ofte er både operativsystemet og programvaren som kjører i det gratis. Likevel er Linux i dag en bærende del av IT-verdenen og ikke minst god butikk for store selskaper som IBM og Google.

Android? Det er Linux, det!
Du merker bare ikke noe til det. For mens de aller fleste kjører Windows på maskinene de bruker til daglig, er det svært ofte Linux som kjører i bakgrunnen på serverne.

Annonse


Ikke alle vet at Googles vilt populære, mobile operativsystem Android også er bygget på Linux-kjernen.

Men hvorfor bruker ikke naboen det?
Vi snakker med andre ord om en 20-åring som har gjort suksess her.

Men like fullt henger spørsmålet i lufta: Hvorfor er det så få (rundt 1 prosent, ifølge Wikipedia) som bruker Linux i det daglige på sin egen maskin, når det (som oftest) både er gratis og i mange tilfeller raskere, bedre og mer brukervennlig enn både Windows og Mac OS X?

– Brukerstøtte avgjørende
Linuxfr lar Linus Torvalds selv svare:

– Problemet er at desktop-markedet er vanskelig å nå. Det er kjempestore mengder av «nettverk-effekter» der det å ha allerede eksisterende brukere er en viktig grunn til å beholde dem og få nye brukere. Det er også slik at folk ikke ønsker å endre sitt miljø. Og om de endrer det, vil de ha hjelp og støtte. Brukerstøtte betyr ikke nødvendigvis kommersiell støtte. Det handler om å ha folk rundt deg som kjenner systemet og kan gi deg råd etc.

– OSet forsvinner
Hva skjer så med Linux om ytterligere 20 år? Torvalds har sine klare meninger om dette også.

– I håper virkelig at vi i 2031 har kommet så langt at OS-et ikke lenger er det stedet der de radikale ideene er. Joda, vi vil sikkert kjøre ett og annet OS, og jeg håper det vil være Linux. Men alt det radikale og interessante arbeidet bør skje i brukersfæren og ved å gi oss mer interessante brukergrensesnitt som utnytter datakraften.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse