«Alle» er på Facebook. Uten at noen med makt til å vedta lover sier noe på det.

Annonse


«Alle andre» bruker det

Så lenge jeg har skrevet om teknologi, elektronikk og Internett har én aktør vært dominerende innenfor sitt område.

Dominans
Microsoft har helt siden 90-tallet og fram til i dag vært dominerende når det gjelder operativsystem til vanlig PC. Og Apple tok med iPod nesten 90 prosent av markedet for MP3-spillere og var lenge de eneste som klarte å selge noe særlig musikk digitalt.

Facebook har knust både MySpace og alle andre nettsamfunn og nå er den sosiale aranenaen folk flest er på.

Sånn er det
Vi kan jo i samme slengen også nevne YouTube. Hvor ellers skal du legge ut videoen din, liksom? For ikke å snakke om moderskipet Google, som har jafset i seg store deler av nettannonsemarkedet og som gjør både Bing og Yahoo til dverger på søk.

Annonse


Sånn her det vært. Sånn er det. Og sånn vil det fortsatt være – med ulike aktører i førersetet etter hvert som vær og vind skifter. Uansett hvor mye anti-monopolistene klager og amerikanske og europeiske myndigheter saksøker.

For folk vil rett og slett være der alle de andre er. Det er ikke moro å sitte på sin egen tue mens alle de andre fester et annet sted.

Stemmer med føttene
Men hvorfor vinner den ene, mens den andre taper? Hva er så spesielt med Facebook, Apple eller Microsoft?

Mye av svaret ligger nok i at vi stemmer med føttene. Når vi finner at noe er kult å bruke, bruker vi det. Og så følger alle de andre etter. Før de finner noe som er kulere, og hele prosessen starter på nytt.

Nytteløse regler
Myndighetene har mange ganger forsøkt å regulere denne nærmest automatiske refleksen hos brukerne. Uten særlig hell.

Microsoft måtte – på tross av at de var alt annet enn størst på søk – legge til rette for fritt valg av søkemotor. De måtte også gi sine brukere muligheten til å velge en annen nettleser enn Internet Explorer, på tross av at de lenge hadde tapt store brukermasser til Firefox og Chrome – før de myndighetspålagte antitrust-tiltakene.

Og Mac-brukerne? Forbausende få bruker Apples nettleser Safari, selv om den er forhåndsinstallert. «Alle andre» bruker jo Firefox eller Chrome…

EUs forbud mot Windows Media Player som standardvare i Windows førte til at Windows kom i to versjoner – en «redusert» versjon og en fullversjon. Begge til samme pris… Dette mens folk for lengst hadde flyttet over til iTunes for musikk, og hadde begynt å se brorparten av sine filmer i formater som Media Player ikke støttet.

Nettet regjerer
Så lenge noe kan kjøres i en nettleser, kan det kjøre på alle plattformer. Dermed er det nett-tjenestene som i dag kniver seg i mellom, ikke maskinvaren, operativsystemene eller programvaren.

Likevel er det ingen som snakker om at Facebook har monopol på sosialt samvær på nettet, selv om dette faktisk har skjedd.

For insisterer du på å være et annet sted, begrenses den digitale omgangskretsen din kraftig. Og det vil jo ingen. Heller ikke konkurransemyndighetene, får vi tro.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse