bokskya_digi

Annonse


Men enkelt var det ikke

I dag lanserte bokbransjen Bokskya.no, butikken der man skal kunne kjøpe et stort antall av de bøkene som er tilgjengelige på norsk – både oversatte og opprinnelig norske.

Samtidig åpnet flere av de store kjedene for salg gjennom egne butikker, blant andre Norli og Bokkilden. Samtidig selger Tanum og flere andre sine bøker gjennom Digitalbok.no (i skrivende stund nede på grunn av vedlikehold).

I utgangspunktet skal alle disse spille på lag. Bøkene skal kunne kjøpes hos en av dem, eller i portalene. Og bøkene skal havne på ditt nettbrett, din mobiltelefon eller PC/Mac, og kunne leses om hverandre – helt uavhengig av leser og palttform.

Det finens en rekke gode, gratis e-boklesere (Bluefire Reader er en av de mest brukte) å laste ned soms tøtter formatet den norske bokbtransjen har valgt – kalt e-Pup. Dette formatet bygger på Adobes DRM-løsning. Har man en konto hos Adobe, så gjeloder den rundt baut. Leseren sjekker om filen er legitim, og så åpnes den.

Annonse


Amerikanske Amazon er allerede godt etablert med sitt KIndle-.format, også i Norge. Men her tilbys det bare etenlandske bøker, og det er ingen ting som tyder på at den norske bokbransjen vil gjøre avtaler verken med Amazon eller Apples konkurrerende iBooks i nærmeste framtid.

Kindle-leseren finnes både for iOS, Android, Mac og PC, i tillegg til Amazons egen lesedings – som sjenerøst nok selges med gratis 3G-nett (3G/WiFi-utgaven).

I Kindle-universet er kjøp av bøker en eklikks-operasjon, og alle bøkene – både de du har kjøpt og de du kunne tenkes å kjøpe – er tilgjengelige over alt der du er koblet til nett.

Nettskya virker også slik. Har du kjøpt en bok hos Norli, vil den komme opp i arkivet på Web-applikasjonen til Nettskya og til enhver tid ligge klart til nedlasting.

Alternativt kan du laste ned boka direkte bra bohandelen og flytte den over til nettbrett eller mobil, for eksempel ved hjelp av Dropbox. Så kan den åpnes i leseren din.

Det er likevel en betydelig større operasjon enn hos Kindle eller Apple (som ikke selger bøker i Norge foreløpig). Du skal inn med kortet ditt, akkurat som når du kjøper fysiske bøker. Og det er ingen enkel måte å kjøpe og laste ned bøker direkte dra lesebrett eller mobil.

Det er åpenbart meningen at du skal ordne alt på PC-en først, for så å ta med deg bøkene ut i verden på en bærbar enhet. Alternativt gå inn i nettleseren på mobil eller nettbrett og kjøpe derfra. Men å laste ned til direkte fra nettet til en iPad er som kjent en utfordring, siden .

En stor del av det bokkjøpende publikumet i Norge er middelaldrende og eldre kvinner. De er naturligvis ikke dummere enn andre, men har kanskje ikke samme tålmodigheten som yngre og mer datavante når det gjelder å flytte filer, sjekke hvilken katalog e-boka havner i og ikke minst forholde seg til filnavn som 9788205404366.csdrm.acsm.

Og så har vi prisen da. De fleste titler av noenlunde ny dato ligger rundt 300 kronersmerket. Bokbransjen har sikkert fine kalkyler som viser at det må være slik, men for en vanlig forbruker føles det dyrt å måtte betale nesten like mye for en elektronisk bok som en pent innbundet papirbok med forseggjort omslag.

Det finnes naturligvis titler ned i 40-60 kroner også, samt gratistilbud for å lokke til seg de første e-kundene.

En enkel kjøpeprosedyre som stimulerer til impulskjøp på flyplasser, på toget og under endeløs venting på t-bane er nok likevel den viktigste forutsetningen for at den norske bokbransjen skal lykkes med dette.

Koblet med en standardisering og forenkling av nedlastingen kan dette bli riktig bra.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse