Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Mastercard, Visa og andre kortselskaper kan bli pålagt å stoppe transaksjoner direkte eller indirekte til og fra Pirate Bay og andre piratsider. (Ill.: Mastercard)

16-åring arrestert for DDoS-angrep

Tilhører Anonymous-nettverket, mener politiet.

En 16 år gammel nederlandsk gutt ble onsdag kveld arrestert i Haag, mistenkt for å ha vært med på aksjonene som har tatt ned nettsidene til blant andre Visa, MasterCard og PayPal de siste dagene.

Sitter i varetekt
Gutten er nederlandsk statsborger, og skal i følge talsmann Wim de Bruin hos den nederlandske påtalemyndigheten ha erkjent at han har deltatt i angrepet.

Under aksjonen mot guttens hjem ble det i følge politiet beslaglagt datamaskiner og lagringsutstyr.

Gutten er arrestert, og skal sitte i varetekt inntil han blir framstil for forhørsretten fredag.

Rettet mot banker
Aksjonene til det såkalte Anonymous-nettverket er rettet mot banker og finansinstitusjoner som har kuttet kundeforholdet til Wikileaks.

Foruten Visa, MasterCard og PayPal har også den sveitsiske banken PostFinance blitt utsatt for såkalte DDoS-angrep (Distributed Denial of Service) denne uka. Også nettsidene til den svenske påtalemyndigheten har blitt angrepet, etter at Wikileaks leder Julian Assange ble pågrepet i Storbritannia.

Assange er siktet for voldtekt og andre seksuelle overgrep mot to kvinner i Sverige, men er så langt ikke utlevert.

Falsk talsmann
ITavisen har vært i kontakt med et miljø i Norge som gir seg ut for å være en del av Anonymous. Så langt har vi ikke kunnet bringe på det rene om dette er tilfelle.

I Storbritannia sto onsdag kveld en 22 år gammel mann fram på BBC som talsmann for nettaktivistene under navnet «Coldblood».

Anonymous hevder imidlertid på sin Twitter-konto at Coldblood ikke har noe med dem å gjøre.

Flere kan bli tatt
Nederlandsk politi mener at den arresterte 16-åringen er en del av Anonymous-nettverket og at han skal ha hatt en lederrolle i Operation payback, som aksjonen kaller seg.

Politiet utelukker ikke at de i dagene som kommer vil pågripe flere i saken.

Juss-eksperter uenige
I intervju med ITavisen torsdag sier Førsteamanuensis Inger Marie Sunde ved Politihøgskolen at det ikke kan herske tvil om at deltakelse i DDoS-angrep mot nettsteder er ulovlig.

– Slike handlinger er ikke omfattet av ytringsfriheten, og kan heller sammenlignes med organisert kriminalitet, sier hun.

Professor dr. juris Olav Torvund ved UiO har imidlertid et helt annet syn på saken. Dette kan du lese om i hans blogg.

Kilde:
Wall Street Journal

Stikkord: ddos, wikileaks