Hopp til navigasjon Hopp til innhold
assange (Ill.: WikiLeaks.org)

Assange arrestert

SISTE: Hackergruppe til lyn-aksjon.

Wikileaks-sjefen Julan Assange ble i formiddag arrestert av britisk politi, melder Sky News.

Meldte seg selv
I følge Assanges advokat Mark Stephens skjedde pågripelsen etter at Assange meldte seg selv på en politistasjon i London.

I følge Stephens ønsker Assange å få nøyaktig rede på hva anklagene mot ham går ut på og renvaske seg.

Blir framstilt for retten
Assange er siktet for voldtekt og seksuell trakassering mot to kvinner i Sverige. Overgrepene skal ha blitt utført under en foredragsturné i landet i august i år.

Asange vil nå bli framstilt for Magistrates Court, som tilsvarer forhørsretten i Norge. Retten vil avgjøre om saken gir grunnlag for utlevering.

Redd for utlevering
I følge advokat Stephens vil Assange motsette seg et utleveringsvedtak fordi han kan komme til å bli utlevert til USA.

I USA risikerer han en mye alvorligere tiltale enn i Sverige.

Sterke politiske krefter arbeider for å få Wikileaks klassifisert som en terrororganisasjon. Og som denne organisasjonens leder risikere Assange betydelig hardere straff enn om han blir dømt for seksuelle overgrep i Sverige.

Oppdatert 7/12-2010 kl. 16:05: : NRK Dagsnytt melder at en gruppe britiske og australske journalister sa i under rettsmøtet seg villige til å betale en kausjon på mellom en og to millioner kroner for å få frigitt Assange. Rettsmøtet endte imidlertid med at Assange fikk en uke i varetekt. Kausjon ble ikke godtatt. Samtidig melder BBC at hackergruppa Anonymous, som blant annet er kjent for å ta ned sider som tilhører musikk- og filmbransjen, nå har satt i gang en kampanje mot nettsidene til selskaper som nekter å gjøre forretninger mot Wikileaks. Blant dem er betalingsselskapet PayPal og kredittkortselskapet Visa.

Du kan for øvrig lese Julian Assanges helt ferske forsvarstale i avisen The Australian.

Stikkord: wikileaks