I Chrome 9 er alle funksjoner du trenger innebygget i nettleseren. Her bildebehandling.

Annonse


Absolutt ALT i nettleseren

Glem Office. Glem dedikerte e-postprogrammer. Glem programmer og småspill som legger beslag på maskinressursene dine. Neste versjon av Googles nettleser Chrome inneholder (nesten) alt du trenger.

cr48-1
(Ill.: Google)

Inneholder en hel PC
Versjon 9, som ble presentert på en pressekonferanse som ble direkteoverført (du kan se video HER) på nettet tirsdag kveld, gjør en rekke programmer som de fleste av oss bruker til daglig unødvendige.

Nettleseren inneholder noe i nærheten av en hel PC, med alt fra kontorprogrammer, bildebehandling og butikk for nyttige og underholdende småprogrammer a la Apples App Store til et fullblods operativsystem med innebygd, alltid oppdatert sikkerhet.

Virker også uten nett
Google annonserte i samme slengen Chrome Notebook, en super-enkel (og trolig svært billig, selv om Google ikke ville røpe prisen) maskin som kun kjører Chrome OS. Det vil si at du bare starter en nettleser, og at alle dine aktiviteter foregår der.

Når du ikke har nett, vil alle applikasjonene fortsette å virke. Og data du jobber med vil være lagret, slik at du nesten ikke merker forskjell på offline og online (bortsett fra at du ikke får oppdaterte nettsider).

Annonse


Chrome-maskinene vil bli solgt med 3G-innebygd, og vil i USA bli låst til teleoperatøren Verizon. De skiller seg for øvrig fra de fleste vanlige PC-er ved å ha en ekstra bred styreflate, samt SSD-disk som lagringsmedium.
Chrome Web Store er allerede åpen. Her kan du laste ned og prøve de nye appene, også med Chrome 8.
Kjapp oppstart
Det tar under ett minutt fra du starter en Chrome-maskin for første gang til den er klar til bruk. Siden den bruker så lite dataressurser (det alle meste ligger på nettet, i den såkalte nettskyen).

– Dette er egentlig ikke noe nytt. Alle holder på med nettskyen. Ja, til og med Microsoft har jo begynt å jobbe med det. Og da må det jo være interessant, spøkte Googles administrerende direktør Eric E. Schmidt mot slutten av pressekonferansen.

Virker med alle maskiner
Du trenger ikke en Google-PC for å bruke Chrome OS. Det nye, nettleserbaserte OS’et kan installeres både på en standard Windows-PC, på Mac og Linux.

Systemet vil virke nesten på samme måte som med Chrome Notebook, bortsett fra at maskiner med et «tungt» operativsystem i bunn ikke vil kunne starter raskere enn før.

Svært mange store aktører har apper klare for Chrome OS. Blant de vi fikk se på pressekonferansen var Kindle, Amazons e-bokleser. Denne trenger nå bare en nettleser for å fungere. Du trenger med andre ord ikke å installere Kindles egne programvare på maskinen for å lese bøker.

Innebygd bokhandel
Kindle har også bygget inn bokhandelen sin, slik at du får oversikt over de siste tilbudene og kan kjøpe bøker direkte.

Den nettbaserte e-bokleseren virker i alle nettlesere, men er optimalisert for Chrome.

Lynkjapp pdf
Selve nettleseren innholder også noen viktige nyheter. Den viktigste er en lynrask pdf-leser som imponerer med å laste inn tusenvis av sider på under ett sekund.

Chrome ventet i motsetning til andre nettlesere med å støtte støtte for pdf, og fikk det først i versjon 7.

Innebygd spill
Automatisk fullføring av nettadresser er kraftig forbedret, slik at du nå bare trenger å skrive forbokstaven til favorittsidene dine (for eksempel i for ITavisen…) for å få dem opp. Google Instant kaller Google denne funskjonen.

Det populære spillet Popit i Chrome-utgave.
(Ill.: Google)

For de som elsker spillet Popit kunne Google fortelle at dette vil være innebygd i 9’ern.

Chrome 9 er allerede ute i tidlig prøveversjon (kan lastes ned HER). Den ferdige versjonen kommer i følge Google sammen med Chrome OS like over nyttår. Mens de første maskinene produsert av Acer og Samsung i følger nyhetsbyrået AP ikke vil komme før til våren. En umerket testmaskin kalt Cr-48 vil imidlertid bli delt ut til utvalgte journalister for test.

App-butikken for Chrome-nettleseren er allerede åpen, og har nå 5000 applikasjoner. Disse fungerer fint også med den siste ferdige versjonen (8) av Chrome.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse