Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Det vites ikke om en av TPB-gründerne, Peter Sunde, er med på prosjektet. (Ill.: ill.: Niklas Plikk)

Vil ha nytt Internett

Peter Sunde ber om hjelp via Twitter.

Peter Sunde og de andre Pirate Bay-gutta tapte fredag ankesaken i den svenske lagmannsretten.

Opptatt av andre ting
Dermed må Sunde ut med 11,5 millioner kroner, og må i tillegg sone en dom på åtte måneders fengsel.

Men det er tydeligvis helt andre ting som står i hodet på den tidligere Pirate Bay-aktivisten.

Nå vil han nemlig lage et alternativ til ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), det internasjonale organet som styrer Internetts tekniske oppbygning.

Sur etter domene-fjerning
Sunde ble nemlig svært misfornøyd da ICANN for en tid tilbake fjernet ett av hans domener etter påtrykk fra platebransjeorganisasjonen IFPI (International Federation of the Phonographic Industry).

Han mente dette var en politisk handling fra ICANNs side, og at organisasjonen dermed bedrev sensur.

Amerikansk-kontrollert
I følge Sunde er ICANN altfor sentralisert. Og i likhet med mange andre (blant andre en rekke regjeringer i Europa og Asia) mener han at amerikanerne fortsatt kontrollerer organisasjonen.

ICANN styres fortsatt at den amerikanske regjeringen, men i styret sitter det nå reresentanter for flere land. En av den er norske professoren Jon Bing.

Ber om hjelp
Via sin Twitterkonto skriver Peter Sunde (alias Brokep – navnet han han brukte da han var Pirate Bays «informasjonsminister»), skriver Sunde:

Hello all #isp of the world. We’re going to add a new competing root-server since we’re tired of #ICANN. Please contact me to help.

(Hallo alle verdens bredbåndsleverandører. Vi kommer til å legge til en konkurrerende rot-tjener siden vi er lei av ICANN. Vennligst kontakt meg for å hjelpe.)

Alternativt nett
En root server eller rot-tjener er en det første leddet på Internett. Den oversetter numre til forståelige navn.

Å lage et alternativt system til ICANN vil dermed i praksis si å bygge et nytt Internett fra grunnen av. Et Internett som ikke kontrolleres verken av regjeringer eller private aktører.

Dette vil trolig bety at det vil bli vanskelig å forfølge nettets «svarte får», som Wikileaks og Pirate Bay.

Pirat-bevegelse
Selv om Sunde ikke formelt sett har noe med Pirate Bay å gjøre, blir han fortsatt assosiert med den svenske pirat-bevegelsen.

Denne bevegelsen omfatter blant annet Piratpartiet, som er representert i EU-parlamentet.

Huser Wikileaks
Assosiert med samme bevegelse er også nettleverandøren PRQ, som drives av to av de andre som ble dømt i forbindelse med Pirate Bay-saken: Gottfrid Svartholm og Fredrik Neij.

PRQ huser blant annet varslernettstedet WikiLeaks, som nå er gjenstand for global forfølgelse fra USAs side etter omfattende lekkasjer fra Pentagon og amerikanske ambassader.

Kilder:
Techcrunch.com
Geek.com

Annonse
Stikkord: peter sunde, pirate bay-ankesaken, wikileaks