Hopp til navigasjon Hopp til innhold
En drøy halvtime etter at resulatet av ankesaken ble kjent varslet en av de dømte, Peter Sunde, at han anker saken videre.

Sunde: – Dette er jo helt forkastelig!

Sunde varsler at han anker til Høyesterett.

Ankesaken mot Pirate Bay-gutta er over om få minutter. I første rettsak som gikk i tingsretten ble TPB dømt for medvirking på brudd på opphavsrett. Også ankesaken tapte de.

Klokken 14 ventes dommen

Klokken 14:00 i dag offentliggjøres Hovrettens kjennelse (tilsvarer norsk lagmannrett) mot de siktede Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm Warg, Carl Lundström og Peter Sunde.

De ble i første rettsinstans dømt til å betale en bot på 30 millioner svenske kroner, men anket.

Resultatet umulig å spå

Peter Sunde uttalte under ankesaken at han mente at TPB hadde utspilt sine rolle og at han håpet siden nå ville dø så andre kunne overta, men fildelingssiden lever i beste velgående.

Fra venstre: Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm-Warg og Peter Sunde. Svartholm-Warg var ikke tilstede under ankesaken og får derfor ingen dom i dag. Han må møte i retten senere.
(Ill.: Foto: Scanpix)

Ifølge Expressen.se som har fulgt ankesaken nøye, er det på ingen måte sikkert hva Hovrettens kjennelse vil bli. Gottfrid Svartholm-Warg var ikke tilstede under ankesaken da han har blitt rammet av sykdom. Dommen vil derfor ikke gjelde Svartholm-Warg. Han må møte i en senere rettssak.

Tapte igjen – boten økt

Resultatet er nå kjent: fengselsstraffen reduseres, men boten økes fra 30 millioner svenske kroner til 46 millioner kroner. Aktoratet håpet på 120 millioner svenske kroner.

Straffen gjelder de tre som var tilstede under ankesaken: Fredrik Neij, Carl Lundström og Peter Sunde.

Fredrik Neij dømmes til ti måneders fengsel. Sunde må sone åtte måneder, mens Wasa-arving Carl Lundström er dømt til å sone fire måneder.

Derfor fikk de ulike fengselsstraffer

Grunnen til de varierende fengselsstraffene er ifølge Hovretten at de tre i varierende grad var medvirkende, mens Tingretten dømte alle som om de var kollektivt ansvarlige for medvirkning på brudd på opphavsretten.

Peter Sunde har i skrivende stund ikke oppdatert sin Twitter-profil etter at dommen ble kjent.

Oppdatert, 14:31, 26.11.10:

Sunde har tweetet følgende melding: «Jag dömdes för lastbalanseraren. Som inte finns fortfarande».

Sunde har allerede varslet på Twitter at også denne dommen blir anket til Högsta domstolen: «Det blir överklagande till HD, don’t worry. Så får vi väl hoppas att HD kan EU-direktiv».

– Et svært tydelig signal

Ludvig Werner fra svenske IFPI (platebransjens interesseorganisasjon) er naturligvis glad for dommen og håper at den får andre til å opphøre sin virksomhet:

– Dette er et ekstremt tydelig signal, sier han til Expressen.se.

Flere reaksjoner fra de dømte

Til det svenske telegrambyrået TT forklarer en svært frustrert Peter Sunde:

– Det er jo helt feil også dette. Det er veldig feil. Nå er det på tide at man skjerper seg i det svenske rettssystemet og hvordan man tenker om resten av verden. Dette er jo bare forkastelig. Helt og holdent forkastelig, forklarer Sunde.

Sunde er for tiden i utlandet, men skal vende tilbake til Sverige om ikke lenge. Dette fordi han allerede har varslet, via sin Twitter-konto, at han kommer til å anke saken til Høyesterett, en rettinstans han håper «kan EU-direktivene».

Sunde siterer også domstolens dom på Twitter: «Citat från #tpb domstolsbeslutet: [..] illegal fildelning är ett samhällsproblem [..]»

Kilder:
Expressen.se
DN.se

Stikkord: pirate bay-ankesaken, pirate bay-saken