Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Verdens raskeste bilspill

SPILLTEST: Nye Need for Speed er så gøy.

Need for Speed-serien har hatt enormt mange oppturer og nedturer. De siste årene har det gått nokså nedover, selv om fjorårets Shift var et skritt i riktig retning.

Need for Speed Hot Pursuit feier all tvil av banen. Nesten bokstavelig talt. Det er dødsbra.

Sikkert mye takket være det at utviklingsansvaret ble overført til meget dyktige Criterion, stort sett kjent for Burnout-serien. De har virkelig gjort underverker med serien, og det er lenge siden vi har hatt det så genuint moro med et bilspill.

Ikke at Hot Pursuit gjør så mye annerledes, men alt det gjør er med et glimt i øyet som er så karakteristisk for Criterion. Og så går det jo så sinnsykt fort…

Utviklerne kvitter seg med alle forsøk på plott og historie, så her er det ingen rebelske bilførere på flukt fra politiet eller noe sånt. Det handler bare om å kjøre dødsfort.

Direkte
Innholdet er altså ganske minimalistisk på en måte. Du kjører enten vanlige biler eller politibiler, og hovedskjermen er en oversikt over alle tilgjengelige løp. Disse er fordelt på politibaserte og de som handler om tradisjonelle biler, noe som innebærer at det er egentlig to separate karrierer det er snakk om. Når du kjører løpene med de vanlige bilene, tjener du inn poeng for alt du gjør, noe som tar deg opp i nivåer og låser opp stadig nye kjøretøy og utstyr. Akkurat det samme skjer på politisiden, nye, fete politibiler dukker opp jevnlig når du gjør det godt.

Spillet er plassert i fiktive Seacrest County, og du kan faktisk kjøre helt fritt rundt i hele området. Men strukturen legger opp til rask tilgang til alle løpene gjennom den oversiktlige menyen. Du kan hoppe inn i frikjøringsmodus når du vil, men det er en sideaktivitet.

Full gass
Heldigvis er de aller fleste løpene skikkelig underholdende. Når du kjører de vanlige, ikke-politi-løpene, handler det om å enten slå de andre konkurrentene, stikke av fra politibiler som konstant prøver å dytte deg av veien, eller en kombinasjon av begge. Pluss noen løp som handler om å kjøre alene, fortest mulig.

Politikarrieren er stort sett det motsatte, da du får lov å jakte på de andre. Så da er det du som kan kjøre rett opp mot baksiden av en annen bil i 250 kilometer i timen, trykke på boost-knappen og torpedere ham slik at han fyker rett inn i veggen. Det finnes også andre varianter, som tidsbegrenset kjøring, der du liksom skal rekke en veisperring så fort som mulig.

Begge karrierene byr også jevnlig på sniktitt-løp, der du får smake på biler som er mye fetere enn de du kjører for øyeblikket.

Virkemidler
Hot Pursuit gir oss også tilgang til ekstrautstyr som låses jevnlig opp. Når du stikker av fra politiet, kan du sette opp spikermatte, fyre av turbo eller forstyrre politifolkenes elektronikk. Politiet kan kalle inn veisperringer eller helikopter, blant annet. Alt dette aktiveres kjapt med et trykk på d-paden, og alle de funksjonene kan bare aktiveres et begrenset antall ganger per løp.

Dette gir en enda større grad av intensitet og litt strategi til løpene. Og det gjør alt enda morsommere.

Alt du gjør bringer inn poeng. Om du kjører farlig, gjør visse manøvre, oppdager snarveier og kommer på pallplassering, drar det inn «bounty»-poengene. Av og til får du til og med poeng for å suge: Vi merket med en viss fornøyelse at spillet belønnet oss for å ha krasjet 20 ganger. Poengene kommer selv om du ikke vinner løpene, noe som åpner for viss «grinding». Og når du raker inn poengene, kommer bilene. Hot Pursuit er ikke beskjedent, og nye råtass-biler dukker opp i samlingen din hele tiden. Du skal til enhver tid ha et nytt leketøy å se frem til, og spillet leverer varene.

Det koker ned til at Hot Pursuit er kjemperaskt, intenst og uendelig underholdende helt fra starten av. Selv de tidligste bilene er noen ordentlige monstre, og fartsfølelsen er helt eksepsjonell.

Dette er selvsagt et arkadepreget spill, så det er ikke et spor av realisme her. Hot Pursuit ignorerer også tilpasningsmulighetene de senere titlene i serien fokuserte på, så hverken tuning eller styling av kjøretøyene er inkludert. Like greit, synes vi.

Sosialt nettverk
Det som er skikkelig unikt, og kanskje det mest fristende med spillet, er Autolog-funksjonaliteten. Det er en onlineportal som følger med på alt dine venner gjør. Kjempetidsriktig, ja, men det fungerer helt nydelig. Når du kjører et løp, får du alltid beskjed hvor godt dine venner som spiller Hot Pursuit har gjort det i det samme løpet. Slår du deres rekord, kan du poste dette til deres «vegg», slik at de øyeblikkelig får beskjed om at du er bedre, og dermed får lyst å ta seieren tilbake.

Vi brukte en god del timer på å utfordre noen journalistkolleger, og lurte samtidig på hvorfor ingen hadde tenkt på noe så genialt før. Autolog er herlig innbakt i den totale opplevelsen, og frister virkelig konkurranseinstinktet.

Du kan naturligvis spille fullverdige online-løp også. Der er også gøy, siden du kan spille både som politi og rømling, og det å jakte på levende mennesker, sette opp veisperringer og spikermatter, er ekstremt morsomt.

Svidd gummi
Hot Pursuit har sine problemer. Vi blir irritert av den evige gummistrikk-mentaliteten, der motstandere som bør være langt bak plutselig dukker opp rett bak deg. Som med så mange andre bilspill blir det hele også noe repetitivt utover.

Men når alt kommer til alt er dette det mest intense, fokuserte og underholdende arkade-bilspillet på lang tid. Criterion viser nok en gang at de vet godt hva de driver med.

Fargerikt
Hot Pursuit er også et meget pent spill. Banene er nydelige, med væreffekter for ekstra realisme, selv om hverken været eller natt/dag-syklusen er dynamisk, og bilene er meget pent modellert. Skademodellen er ikke like omfattende som i Burnout-spillene, kanskje ikke så rart siden vi nå snakker fullt lisenserte biler, men den er der. Kommende Gran Turismo 5 vil nok overgå Need for Speed hva grafikken angår, men det er likevel et lekkert spill å se på. Ikke at man har tid til å følge med på grafikken når det går så fort uansett.

Vi skal gjøre en lang historie kort. Liker du arkade-bilspill der du får kjøre dritfete biler på lekre baner, er Need for Speed Hot Pursuit midt i blinken. Det er et adrenalinkick av en annen verden, og Autolog-funksjonaliteten legger til et nytt nivå av sosiale utfordringer. Vi har hatt det helt sinnsykt gøy, og det vil du også.