Hopp til navigasjon Hopp til innhold
The Beatles - nå endelig på iTunes. (Ill.: apple.com)

Det BLE The Beatles

Apple-mysteriet avslørt. Nedtur?

I dag tidlig skrev ITavisen om at Apple kl. 16 i dag skulle lansere en stor iTunes-nyhet.

Spekulasjoner
Spekulasjonene gikk høyt om at det skulle dreie seg om alt fra streaming til Android-versjon.

Utover dagen var det imidlertid mer og mer som tydet på at det dreide seg om katalogen til musikklegendene The Beatles.

Dette viste seg å stemme. Nå er altså samtlige av gruppas album utgitt mellom 1963 og 1970 tilgjengelig via Apples musikkbutikk.

Tilleggs-godbit
I tillegg til hele katalogen (med originale LP-omslag, tekster etc.) har også iTunes en tidligere ikke utgitt godbit å by på for ihuga Beatles-fans: «Live at the Washington Coliseum». Det er en video av en konsert innspilt i USA i 1964 som aldri tidligere er utgitt.

Denne videoen selges imidlertid bare sammen med hele Beatles-katalogen samlet. Du kan med andre ord ikke kjøpe den individuelt, og heller ikke sammen med enkeltalbum eller enkeltlåter. Du kan imidlertid se den HER (takk, jear).

Glad for å slippe å svare
De to gjenlevende Beatles-medlemmene Paul McCartney og Ringo Starr er glade for at musikken deres nå endelig blir tilgjengelig via iTunes.

– Vi gleder oss veldig over å kunne tilby Beatles-musikken på iTunes. Det er fantastisk å se låter som vi opprinnelig ga ut på vinyl motta så mye kjærlighet i den digitale verdenen som de gjorde første gangen, sier McCartney.

Ringo Starr er på sin side mest glad for at han nå slipper å svare på dumme spørsmål om hvorfor Beatles som nesten eneste store artist ikke er på iTunes.

Dyrere enn annen musikk
Det tok også lang tid før The Beatles kom på CD. Og når de først kom, kostet Beatles-CD-er vesentlig mer enn andre CD-er.

Slik er det også nå. Mens vanlige låter på iTunes koster åtte kroner, koster en Beatles-låt en tier. Og mens album normalt koster 80 kroner, selges Beatles-albumene for 94 kroner.

Eksklusivt?
Det er ikke klart om iTunes har fått Beatles-katalogen eksklusivt, eller om det er tegnet kontrakt også med Amazon og andre konkurrerende musikkbutikker. Men svært mye tyder på at det bare er iTunes som får lov å selge Beatles foreløpig.

Beatles-katalogen har lenge ligget øverst på listen over den mest nedlastede musikken på The Pirate Bay i FLAC-format. Om dette nå vil endre seg, er et åpent spørsmål. iTunes-utgaven har i følge entusiastene vesentlig dårligere lyd enn «piratformatet».

Flere igjen
Opphavsretten til de første Beatles-innspillingene går for øvrig ut i 2012. Mye tyder derfor på at iTunes-lanseringen er siste sjanse til å melke penger av hele den legendariske katalogen.

Beatles er ikke alene om å være sent ute med å lansere seg digitalt. Verken AC/DC, Garth Brooks, Kid Rock, Bob Seger, Tool eller Def Leppard har så langt dukket opp på iTunes.