Lilliputian_batteri

Annonse


Brensel i USB-porten

Elektronikk- og IT-bransjen har snakket om såkalte brenselceller i mange år.

Blir endelig realitet
Håpet er at disse på sikt skal kunne erstatte vanlige batterier. Den store fordelen med brenselceller er at de varer mye lenger enn tradisjonelle, oppladbare batterier. Samtidig er de mer miljøvennlige, til tross for at det slippes ut små mengder CO2.

Nå kan dette bli realiteter i stor skala, uten at du behøver nytt ustyr. Prosessorgiganten Intel har nemlig kjøpt seg inn i ett av de mest interessante selskapene på området, Lilliputian Systems.

Lader opp via USB
Dette selskapet satser på å lage Butan-baserte brenselceller. Med en original vri: I stedet for å erstatte dagens batterier snakker vi om lading av nåværende batterier gjennom USB-porten.

Annonse


Det er med andre ord ikke snakk om å lade PC-er, men om bærbare enheter som lesebrett, mobiltelefoner og mediespillere. Helt uten en stikkontakt i nærheten.

Koster lite
Laderne er omtrent så stor som et 9 volts standardbatteri, og gir tre watts effekt. Det er nok til å lade en smarttelefon eller en MP3-spiller.

USB-laderne vil koste rundt 600 kroner. Og når drivstoffet tar slutt, kjøper du bare en refill-enhet til et par tiere. (Prisene er amerikanske).

Innebygd gasskraftverk
Slike ladere har vært forsøkt før, men uten særlig hell. Lillipution mener imidlertid at de har funnet opp et system som fungerer.

Inne i den lille laderen befinner det seg et helt lite gasskraftverk. Dette fører til at utnyttelsen av drivstoffet blir ekstremt effektivt.

Slipper ut vanndamp og CO2
Cellen blir ikke stort varmere enn et laptopbatteri. I likhet med andre motorerer som bruker fossilt brensel har den et eksossystem. Dette lipper ut mest vanndamp, i tillegg til små mengder CO2.

Teknologien har vært under utvikling siden 2002, og selskapet har hentet inn 546 millioner kroner siden starten i 2002. Nå får de altså friske penger fra selveste Intel.

Allerede på markedet
Japanske Toshiba har allerede brenselceller på markedet. Men disse driver altså elektronikken direkte, og fungerer ikke som ladere..

De er dessuten basert på metanol, og er mye større enn Lilliputians USB-lader.

Kilde:
CNet News.com

Annonse