Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Baidu er størst i Kina. (Ill.: Baidu.cn)

420 millioner bruker denne

Søk er mer enn Google.

Hørt om Baidu? Ikke det? Det er trolig fordi du er nordmann, og ikke kineser.

Større enn Google
I Kina er nemlig Baidu mye større enn Google, og til og med større enn Google er i USA. Med sine 420 millioner brukere er desidert størst på hjemmemarkedet, og nummer tre på verdensbasis.

Søkemotoren ble startet av eksil-kineserne Robin Li og Eric Xu i 2000. De to bestemte seg for å vende tilbake til hjemlandet for å prøve å lage en søkemotor spesialtilpasset for kinesiske behov.

«Alle» bruker den
Det klarte de tydeligvis. I dag er selskapet verd 240 milliarder kroner.

Antallet brukere er på én prosent nær identisk med antallet kinesere som har tilgang til Internett. Situasjonen er tilsvarende den Google befinner seg i her i landet, i USA og i de fleste europeiske land: har du nett, så bruker du Baidu.

Godtar sensuren
Google har lenge prøvd å få et grep om det kinesiske markedet, men har ikke lykkes i noen særlig grad. Årsaken er for en stor del Baidu, som i motsetning til Google godtar den kinesiske sensuren.

Etter gjentatte konflikter med kinesiske myndigheter valgte Google til slutt å flytte til Hong Kong. Det samme vurderte Baidu, for å slippe å sperre for de utallige tingene myndighetene ikke liker.

Sa nei til tilbud
De valgte likevel å bli værende, og dermed følge myndighetenes krav. Både Google, Yahoo og Microsoft har prøvd å kjøpe Baidu for mellom 9 og 12 milliarder kroner, men de har blitt avvist.

– Jeg visste Baidu hadde mer potensiale enn dette, uttalte Robin Li under et besøk på Web 2.0 Summit-messen denne uka.

Dette var et av hans sjeldne besøk i USA, og en av hans svært sjeldne offentlige opptredener overhodet.

Kilde:
Techcrunch.com

Annonse
Stikkord: søkemotorer