Baidu er størst i Kina.

Annonse


420 millioner bruker denne

Hørt om Baidu? Ikke det? Det er trolig fordi du er nordmann, og ikke kineser.

Større enn Google
I Kina er nemlig Baidu mye større enn Google, og til og med større enn Google er i USA. Med sine 420 millioner brukere er desidert størst på hjemmemarkedet, og nummer tre på verdensbasis.

Søkemotoren ble startet av eksil-kineserne Robin Li og Eric Xu i 2000. De to bestemte seg for å vende tilbake til hjemlandet for å prøve å lage en søkemotor spesialtilpasset for kinesiske behov.

«Alle» bruker den
Det klarte de tydeligvis. I dag er selskapet verd 240 milliarder kroner.

Annonse


Antallet brukere er på én prosent nær identisk med antallet kinesere som har tilgang til Internett. Situasjonen er tilsvarende den Google befinner seg i her i landet, i USA og i de fleste europeiske land: har du nett, så bruker du Baidu.

Godtar sensuren
Google har lenge prøvd å få et grep om det kinesiske markedet, men har ikke lykkes i noen særlig grad. Årsaken er for en stor del Baidu, som i motsetning til Google godtar den kinesiske sensuren.

Etter gjentatte konflikter med kinesiske myndigheter valgte Google til slutt å flytte til Hong Kong. Det samme vurderte Baidu, for å slippe å sperre for de utallige tingene myndighetene ikke liker.

Sa nei til tilbud
De valgte likevel å bli værende, og dermed følge myndighetenes krav. Både Google, Yahoo og Microsoft har prøvd å kjøpe Baidu for mellom 9 og 12 milliarder kroner, men de har blitt avvist.

– Jeg visste Baidu hadde mer potensiale enn dette, uttalte Robin Li under et besøk på Web 2.0 Summit-messen denne uka.

Dette var et av hans sjeldne besøk i USA, og en av hans svært sjeldne offentlige opptredener overhodet.

Kilde:
Techcrunch.com

Annonse