IMG_0495

Annonse


HTC Desire HD – Android-monsteret

Vi plages ikke av store telefoner med store skjermer. Tvert i mot, vi liker dem. Men når det er sagt, Desire HD fremstår fremdeles som svær. På en god måte. Men den er stor, og den veier en del. Den er ikke for alle, og du er advart.

Men vil du ikke inngå kompromisser, ha noe av det mest avanserte og største på markedet akkurat nå, er Desire HD veien å gå, uten tvil.

Vi har sett det før
Telefonen er ingen revolusjon. Den bygger på kjente teknologier. Selv chassiset har vi allerede sett tidligere, på HD2 for et år siden, og den amerikanske EVO 4G er heller ikke ulik. Riktignok er designet på Desire HD mer gjennomtenkt og forbedret, men formfaktoren er ikke unik. Under panseret sitter en 1 GHz brikke og nok minne til å levere formidabel ytelse, så mobilen klarer å tygge seg gjennom det aller meste uten forsinkelser. Men igjen, det er ikke noe dramatisk nytt her.

Utseendemessig er mobilen elegant på tross av størrelsen, med fire trykksensitive knapper nedenfor skjermen, rene linjer og elegante klaffer der SIM/minnekortene samt batteriet settes i. Mobilen har ingen gammeldags avtagbart bakdeksel altså.

Annonse


Det hele er laget i kjølig aluminium, og vi synes mobilen er komfortabel å holde i og bruke. Men igjen, vi forstår at mange kan synes det blir i det meste laget.

Minimalismen gjelder også betjeningen – det er få knapper rundt omkring på telefonen, strengt tatt bare de for å skru den av og på samt justere lydnivået. Pluss USB og hodetelefoner-utgang. Alt er lett å forstå, lett å bruke, det er ingenting uvanlig her.

Massiv skjerm
Skjermen på 4.3 tommer er hverken AMOLED eller «retina display», den skryter ikke på seg ekstreme oppløsninger eller vanvittige kontrastnivåer, men den gjør jobben. Den er skarp, lesbar, fungerer godt i de fleste typer lys. Det finnes bedre skjermer der ute rent kvalitetsmessig, men de er gjerne mindre. Oppløsningen er på 480×800 piksler, hvis du må vite.

Nok om den solide maskinvaren altså. Hvordan fremstår programvaresiden?

Android 2.2 er underliggende. Et operativsystem som nå er blitt godt voksent, stabilt, raskt og ganske så brukervennlig. Det krever fortsatt noe tilvenning hvis man kommer fra et annet plattform, men Googles OS blir bedre nesten dag for dag. Android 2.2 er ikke noe nytt eller unikt, de fleste nye modeller kjører denne versjonen, og de beste 2.1-mobilene, som originale Desire eller Galaxy S, er blitt oppdatert.

Enda lettere
Det viktigste med Desire HD er egentlig ikke Android i seg selv, men HTC Sense, selskapets etter hvert velkjente skall som utvider funksjonaliteten og gjør det hele mer strømlinjeformet og brukervennlig.

Sense på HTC Desire er i ny versjon. Det er i stor grad kosmetiske endringer: Menyene har endrede farger her og der. Litt annerledes ikoner. Og mange nye snarveier.

For eksempel en knapp nederst til høyre som gir deg øyeblikkelig tilgang til alle mulige endringer i snarveiene. Derfra kan du bytte scener, temaer og bakgrunnsbilder, endre lyder eller legge inn widgets og snarveier til hovedskjermene. Mye av dette krevde at man gikk dypt inn i innstillingsmenyene tidligere. Når du drar ned «gardinen» der alle varslingene normalt blir plassert, finner du også en rekke snarveier til nylig åpnede programmer. HTC har virkelig prøvd å gjøre det enklere å finne frem til ting i Android.

Vi liker også at Sense nå faktisk lar deg endre temaer, slik at fargene og formen på HTCs menyer blir forandret. Vi valgte for eksempel et tema med litt mer firkantede, rettere linjer, som vi følte passet bedre til mobilens fysiske utforming.

HTCs tradisjonelle utvalg av widgets er som alltid fullt tilgjengelig, enten det er vær, aksjer, kontakter eller den middels nyttige Friend Stream som mater inn info fra Facebook og Twitter.

Nye Sense har også noen mer betydningsfulle endringer, som raskere oppstart. Det hevder i det minste HTC, vi skrudde telefonen av og på en del ganger, og vi synes ikke at forskjellen var dramatisk. Det går kanskje noen sekunder kjappere, men vi sperrer ikke opp øyene.

Mer kart
En annen betydningsfull nyhet er at Desire HD inkluderer en mer omfattende navigasjonspakke enn det som følger med i Google Maps. Den leveres av Route66, og byr på det aller meste man forventer fra en proff løsning. Men du må betale – kartene i seg selv er gratis, men vil du bruke ordentlig sving-for-sving-navigasjon, med stemmer, trafikkdata og annet moro, må du betale.

Det virker helt ok, spesielt siden full navigering ikke er tilgjengelig gjennom Google Maps i Norge, men har du kun behov for å slå opp kart fra tid til annen, er Googles tjenester fullstendig overlegne.

Styr hjemmefra
Det ordentlig store med nye HTC Sense finnes ikke på selve telefonen, men på din PC. Du kan nemlig fjernstyre mobilen gjennom datamaskinen. Du setter opp en konto på telefonen, og går senere inn på det korrekte nettstedet (htcsense.com). Der finner du plutselig din fullstendige venneliste, komplett med Facebook-bilder, oversikt over meldinger du har sendt og mottatt og annen informasjon. Du kan til og med sende meldinger derfra, men det tar litt tid før de kommer frem.

Viktigst av alt, du kan sjekke hvor telefonen din befinner seg fysisk (det forutsetter at du aktiverer støtte for det på mobilen). Vi prøvde, og mobilen ble lokalisert på kartet. Og – du kan fjernslette den. Vi prøvde ikke denne funksjonen.

Det er også mulig å videresende samtaler og meldinger, om du skulle ha glemt telefonen hjemme.

Veldig kule muligheter, med andre ord, og mye av dette er genuint nyttig. Her har andre produsenter et eksempel til etterfølgelse.

Gjør alt
Utover disse nyvinningene leverer Desire HD en velkjent, men ekstremt solid opplevelse. Mobilen er lynrask. Internett er en fornøyelse å bruke, innlasting av sidene er superkjapp og det hele er meget oversiktlig takket være den store skjermen. Andre funksjoner, som Google Maps, tjener også veldig mye på hastigheten og skjermstørrelsen.

Vi har ingenting å si på responsen eller ytelsen, det skal mye til å få denne mobilen til å hakke. Imponerende. Antallet bugs og feil som Sense ofte plaget oss med tidligere, ser også ut til å være redusert. Og et lite, hyggelig pluss – det er nå plass til norske bokstaver på det virtuelle tastaturet. De har egne knapper, for en gangs skyld.

IMG_0495
(Ill.: Per Ervland)

Godt kamera
På mediesiden har Desire HD fått et kompetent kamera på 8 megapiksel med støtte for filming i 720p. Det klarer ikke å utfordre, la oss si, Nokia N8, men bildene som leveres er i hovedsak meget fine, spesielt utendørs. Brukervennligheten er god, funksjonene like så, selv om det er ikke mye her vi ikke finner på andre kameraer.

Bildene bærer preg av å ha blitt tatt av et mobilkamera, men det er uansett blant de bedre kameramobilene HTC har bygd så lenge. Video i 720p-kvalitet er også fint nok, men litt utvasket og hakkete.

Kamerafunksjonalitetene er der, de er solide og gjør jobben. Men det er ikke på grunn av disse man kjøper en Desire HD.

Video vi filmet med Desire HD mens vi ventet på trikken.

Øvrig medieavspilling er meget fin på telefonen, selvsagt takket være den enorme skjermen. Det er mildt sagt behagelig å se videoer på 4.3 tommer. Dessverre har ikke Desire HD støtte, slik at du ikke kan sette den på høykant.

Leverer
Vi har registrert at mange andre testere nevner dårlig batterilevetid på telefonen. Det stemmer at batteriet er svakere enn hos mange andre konkurrenter, men vi opplevde ikke levetiden som dramatisk dårlig. Vi lader smarttelefoner opp hver natt uansett, men vi gikk aldri tom for batteri i løpet av dagen. Selv med mye bruk av internett, kart, kamera og samtaler. Dette er imidlertid vår opplevelse, kanskje vi hadde flaks. Det er verdt å påpeke at vi lastet ned oppdateringer til programvaren som HTC har lagt ut, kanskje de har noe å si.

For å oppsummere altså, Desire HD gjør ingenting revolusjonerende, men gjør veldig mye meget bra. Formen er allerede kjent, men fremdeles herlig for oss som liker store skjermer. Programvaren og operativsystemet kjenner vi også godt, men det hele er enda mer brukervennlig, raskere og gjennomført. Desire HD gjør så godt som alt. Den er ikke perfekt, men er du ute etter en skikkelig heftig, kompromissløs monstermobil, er denne det beste du får per i dag.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse