Kinesiske Tianhe-1A er nå verdens kraftigste datamaskin.

Annonse


Kinesisk supermaskin til topps

På listen over de 500 kraftigste datamaskinene i verden har stort sett amerikanerne dominert, med enkelte unntak fra Europa og Japan.

Billiarder av FLOPS
Nå suser kineserne inn i full fart med Tianhe-1A, en maskin som kjører med 2,67 petaflops.

FLOPS (Floating point operations per second) måler ytelsen til en flyttallsprosessor. Denne verdien ble tidligere oppgitt i megaflops (MFLOPS), som betyr millioner FLOPS. Nå er det altså snakk om billiarder (10 opphøyd i 15) av FLOPS.

Kinesisk også på tredje plass
Den kinesiske maskinen skyver dermed den amerikanske Cray XTF (også kalt Jaguar) ned av tronen til en 2. plass. Denne maskinen, som står på Oak Ridge National Laboratory og blir driftet av University of Tennessee, har hatt førsteplassen i ett år.

Annonse


På tredjeplass ligger det på årets liste nok en kinesisk maskin, Nebulae. Den kjører 1,27 petaflops.

Bygget av USA-deler
Tianhe-1A er bygget den kinesiske forsvarshøyskolen, og står på det nasjonale superdatamaskinsenteret i byen Tianjin.

Maskinen er ironisk nok bygget opp av amerikanske komponenter. Inne i boksen er både Intel og Nvidia representert. Operativsystemet er for øvrig Linux.

Kan bli folke-eie
Det interessante med slike maskiner er at de bærer bud om det som om noen år blir vanlig å se i bedrifter og ved institusjoner. Og på enda lengre sikt i private hjem.

– Historisk sett er det slik at disse supermaskinen blir normale maskiner som alle bruker om fem til ti år, sier direktør Jeremy Smith ved molekylærbiologisk institutt ved universitetet i Tenessee til CNet News.com.

Neste kåring av verdens kraftigste datamaskiner skjer i juni 2011. Da får vi se om amerikanerne har klart å ta igjen forspranget.

Se også digi.no

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse